Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 05. 2020. 20:05 >> 20:03
25

MCP

"Prestanite sa gonjenjem Crkve i sveštenstva"

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) pozvala je sve u državi, a naročito "one najodgovornije", da prestanu sa gonjenjem Crkve, episkopa, sveštenstva i verujućeg naroda, uz molitvu da se litije što prije vrate, jer se, kako su naveli, kroz njih očigledno izcjeljuje ovo društvo od međusobne mržnje i pakosti".

"Posljednji događaj od sinoć, kada je napadnut sveštenik Nikola Radović ispred Parohijskog doma u Baru pokazuje da je bezbjednost episkopa i sveštenika u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena. Svešteniku Nikoli je grupa mladića došla izpred doma, počela da urliče, viče, prijeti", saopštiili su iz MCP.

Oni su naveli da već mjesecima traje otvorena kampanja protiv Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda u Crnoj Gori.

"Antiustavni i necivilizscijski zakon o slobodi vjeroispovijesti bio je jasan i konkretan korak kojim se vladajuća većina otvoreno deklarisala kao antihrišćanska, naročito antipravoslavna. Doba koronavirusa je pokazalo da je vlast i bogoborna i da joj ništa nije sveto. Zatvaranje pravoslavnih hramova, policijske opsade, zabranjivanje vjernicima da ulaze u njih, sprečavanje sveštenika u obavljanju svojih vjerskih obreda i na kraju hapšenje i pritvaranje sveštenika i vladike su postupci koji Crnu Goru polako pretvaraju u državu koja više liči na totalitarizam Envera Hodže nego na savremenu i demokratsku državu. Obraćanja najodgovornijih ljudi u državi samo su potvrdila da sve ove akcije nijesu proizvod slučajnosti i nekoordinacije, već smišljen i opasan plan obračuna sa Pravoslavnom crkvom", navodi se u saopštenju MCP-a.

Slučaj iz Bara je, kako su saopštili, prijavljen policiji.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније