Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 05. 2020. 16:02   >>  17:59 1

UZ GRANTOVE DO USPJEHA

Od hobija do biznisa od kojeg živi

Radenko Jovović iz Danilovgrada ostao je bez posla poslije dvadeset godina rada, a onda odlučio da postane sam svoj gazda zahvaljujući “Progarmu grantova za samozaopšljavanje” koji se realizuje kroz 18 miliona eura vrijedan Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike. Projekat preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore realizuje Ministarstvo rada i socijlanog staranja, a granotve Evropske unije i Vlade Crne Gore osim Radenka dobila sju još 93 preduzetnika. Reportaža TVCG koja slijedi nagrađena je u okviru projekta EU4me, a koji finansira Evropska unija.

Ono što je Radenku Jovoviću iz Danilovgrada do juče praktično bio hobi, sada je posao od koga planira da živi. Na svom imanju on proizvodi domaće sokove zahvaljujuć GrantuEU i Zavoda zazapošljavanje, kroz projekat "Za tvoj biznis".

"Napravili smo malu mini preradu iz koje ćemo svoje 100 odsto domaće proizvode, organske, bez konzervansa, aditiva, šećera, da ponudimo narodu, pravi proizvod", kaže Jovović.

Radenko kaže da je nakon dvadeset godina rada kod prvatnika ostao bez posla, ali je zahvaljujući dobroj biznis ideji dobio 7.500 eura granta, kupio nove mašine i dodatno opremio radionicu kojoj je donedavno proizvodio sokove tek za kućne potrebe.

"Od tih para od granta stavio sam i da mi idu porezi i doprinosi, i za knjigovođu,i za tih deset mjeseci da vidim kako će posao krenuti", kazao je preduzetnik.

Kroz prvi od tri planirana poziva izabrane su 94 biznis ideje na nivou Crne Gore. Najviše zantaskih, a najmanje ideja iz sekotra poljoprivrede.

U Zavodu za zapošljavanje ističu da je cilj projekta otvaranje oko 400 radnih mjesta i unapređenje biznis ambijenta.

"Ovaj projekat će takođe doprinijeti smanjenju sive ekonomije i dodatnom zapošljavanju, a računamo da će u bliskoj budućnosti doći do širenja preduzeća, odnosno da će oni uposliti dodatne članove, ili porodice, ili ljude sa evidencije sa Zavoda za zapošljavanje", kaže Svetlana Krgović, kordinatorka Programa grantova za samozapošljavanje.

Upravo se takvom scenariju nada i Radenko.

"Ako posao bude napredovao i tržište raslo, onda planiram da se širim i za neko buduće vrijeme, možda će mi trebati radnika koje ćemo da gledamo da angažujemo sa biroa", navodi on.

On poručuje da primjer ovakvog projekta treba da slijedi i država i omogući slične povoljnosti svim nezapolsenima koji žele da pokrenu svoj biznis.

"Ko ima pravu ideju da može da ga oslobdi država, na 12 ili 24 mjeseca. Da seregistruje, ali da mu država da subvencije na poreze i doprinose jer svi znamoda za bilo koji biznis treba vremena da to krene", kaže Jovović.

Uskoro slijedi i novi poziv za koji vlada veliko interesovanje, istuču iz Zavoda zazapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta je 3,5 miliona eura od čega tri miliona finansira EU.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније