Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

17. 05. 2020. 17:25 >> 17:20

OD SJUTRA

Počinju elektronski upisi u vrtiće i škole

Od sjutra počinju elektronski upisi u vrtiće, osnovne i srednje škole. Procedura je jednostavna i koncipirana tako da u najvećoj mogućoj mjeri smanjuje unos podataka. Za učenike završnih razreda osnovne škole određeni su datumi polaganja za eksternu provjeru znanja.

Zbog epidemije Koronavirusa upis prvaka ove godine kasno i počinje 18. maja. Kako bi se izbjegla gužva i smanjila mogućnost eventualnog širenje virusa, upis će se vršiti elektronskim putem. Ove godine nije potrebno dostavljati dokumenta, jer će se ona povlačiti iz centralnog registra, pa je sama procedura oko upisa veoma jednostavna.

“Preko web adrese www.upisi.edu.me. Roditeljima je potrebno da naprave korisnički nalog, dakle potrebna im je e-mail adresa, lozinka i nakon toga postoji par koraka koja treba da ispoštuju, popune taj obrazac. Šta jako bitno da roditelji znaju - da kada obave popunjavanje te forme, tog formulara, treba da izaberu jedan od termina za testiranje”, kazao je Sreto Pavićević direktor OŠ "Risto Ratković" iz Bijelog Polja.

Kako bi svima pružili jednake uslove u školi “Risto Ratković” u Bijelom Polju, ali i ostalim obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori, mislili su i na one roditelje koji nemaju pristup internetu.

“Ili prilikom samog popunjavanja formulara naiđu na određene poteškoće, mogu da kontaktiraju nas u školi, popisnu komisiju, mi ćemo ih provesti kroz sve te korake, tako da neće tu biti nikakvih problema”, dodao je Pavićević.

Testiranje prvaka počinje prvog juna, a nakon odabira termina, roditelji su u obavezi da u zakazano vrijeme dovedu djecu u škole.

“Testiranje će se vršiti u prostorijama škole, u zakazabnim terminima uz poštovanje svih preporuka Instituta za javno zdravlje”, kazao je Pavićević.

Za učenike devetih razredna nastava se završava 20. maja. Određeni su i termini za eksternu provjeru znanja. 27. maja održaće se ispiti iz maternjeg jezika, dan kasnije se polaže matematika, dok će 29. maja biti organizovana polaganje testova za izborne predmete.

“Svako polaganje počinje u 12 sati, treba da stignu znatno ranije, da moramo da vodimo računa o socijalnoj distanci. Prostorije u školi i sve učionice će biti dezinfikovane prije početka i između svih polaganja, dakle, vodićemo računa apsolutno o zdravlju učenika. To nam je u svakom slučaju prioritet”, kazao je Pavićević.

Tokom polaganje završnih ispita za učenike devetih razreda, ali i prilikom testiranje prvaka i učenici i roditelji su dužni da nose zaštitne maske i da poštuju sve preporuke Instituta za javno zdravlje.

Milica Sekulić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније