Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

17. 05. 2020. 14:15 >> 14:13

MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA

Različitosti da nas spajaju a ne razdvajaju

Povodom svjetskog dana borbe protiv homofobije i transfobije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podsjeća sve građane Crne Gore na ljudsku i građansku obavezu i dužnost prihvatanja i poštovanja svih naših različitosti koje treba da nas spajaju a ne razdvajaju.

''Takođe podsjećamo da su svi naši sugrađani drugačije seksualne orjentacije ravnopravni članovi našeg društva, izjednačeni u pravima i obavezama sa svima ostalima'', saopštili su iz Ministarstva.

Vlada Crne Gore i nadležno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sprovode politike zaštite prava i postizanja jednakosti LGBTI zajednice kroz realizaciju niza zakonskih i strateških dokumenata. Jedan od najvažnijih je, druga po redu petogodišnja ''Strategija unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba 2019-2023. 

''S toga je u narednom petogodišnjem periodu, fokus Strategije stavljen na unapređenju normativnog okvira (donošenje zakona kojim će se regulisati pravno prepoznavanje roda), unapređenju primjene zakona na zaštiti LGBTI osoba od nasilja i diskriminacije (policija, inspekcijski organi, sudstvo i tužilaštvo, vojska, lokalne valsti), promociji društvene tolerancije i borbi protiv stereotipa i predrasuda prema LGBTI osobama (sport, obrazovanje, kultura, lokalne vlasti), edukaciji profesionalaca za senzibilan rad sa LGBTI osobama (zaposleni u obrazovnim ustanovama, zdravstvu, centrima za socijalni rad, matičnim uredima, lokalnim samoupravama), informisanju LGBTI zajednice o njihovim zakonskim pravima i mehanizmima njihove zaštite, inforimsanju poslodavaca i sindikata o antidiskriminacionom normativnom okviru, kreiranju LGBTI turističke ponude i kreiranju bezbjedne turističke destinacije za LGBTI osobe i dr.'', navode u saopštenju.

Iz Ministarstva očekuju uskoro i usvajanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola čime će se stvoriti uslovi za ostvarivanje niza prava i obaveza koji proizlaze iz zajednice života dvije osobe.

''Želimo da u narednom periodu LGBTI osobe u Crnoj Gori dostignu što veći obim poštovanja ljudskih prava, što veći stepen vidljivosti i ravnopravnosti sa drugima u svim oblastima društvenog života i rada'', zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније