Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 05. 2020. 15:42   >>  22:10 5

SAVJET RTCG

Televizija, Radio i Portal uradili dobar posao

Savjet Radio Televizije Crne Gore zaključio je da su Radio, Televizija i Portal Javnog servisa uradili kvalitetan posao za vrijeme pandemije virusa korona i da je funkcionisanje sva tri segmenta bilo adekvatno. Date su i određene preporuke koje se tiču poboljšanja rada i programa.

 

Savjet RTCG je 13. maja održao šestu redovnu sjednicu koja je zbog situacije COVID 19 i preporuka NKT bila zatvorena za medije.

Pored svih članova Savjeta sjednici je prisustvovao i menadžmet.

Sve tri poslovne jedinice su podnijele kako pisani tako i usmeni izvještaj o realizovanim aktivnostima tokom i povodom situacije uzrokovane COVID19.

“ Članovi Savjeta izrazili su zadovoljstvo što su mjere preduzete od menadžmenta, koje su bile u skladu sa opštim mjerama NKT, sačuvale zdravlje zaposlenih i gostiju”, kazali su iz Savjeta.

Dominantno mišljenje je bilo da je Radio Crne Gore uradio kvalitetan posao.

“Kada je riječ o MMC stav je da je, takođe, funkcionisao na dobar i adekvatan način. Primarna zamjerka se odnosila na neadekvatan sistem pretrage na samom portalu kao i nedostatak detaljnijih aktivnosti i informacija u vezi sa ekonomskim mjerama i načinom ostvarivanja prava po tom osnovu”, navodi se u saopštenju.

Stav je bio i da je TVCG odlično funkcionisala i da je ponudila adekvatne programske sadržaje.

“U prvom redu se misli na programski sadržaj „Živimo kulturu“ čime se pokazalo da TVCG može i mora promovisati kulturne sadržaje. Dodatno, pozitivno je naglašen angažman u okviru projekta „Uči doma“ kao i pomoć obrazovnom sistemu u realizaciji istog kako emitovanje sadržaja tako i podrškom u snimanju od gotovo 14 sati dnevno”, navodi se u saopštenju.

 Jutarnji program je, kako je saopšteno,  ocijenjen pozitivno.

“Dodatno, akcentovan je značaj i uspjeh emisije „Korona, ostani doma“ kao projekat od izuzetnog značaja i sa izuzetnim rezultatima. Određene zamjerke na emisiju koje je dijelom imao i Savjet su korigovane i emisija je bila adekvatna za javnost za značajnim brojem renomiranih i aktuelnih gostiju. Posmatrana emisija je u 50 emitovanja imala čak 250 gostiju”, ocijenjeno je na sjednici.

Takođe je konstatovano da je i Sportska redakcija dala svoj doprinos i trudila se da u ovim otežanim uslovim rada priredi gledaocima dobar i zanimljiv program, a nije izostala ni podrška njihovom humanom gestu dobrovoljnog davanja krvi u ovim kriznim trenucima.

“Savjet je izrazio zadovoljstvo podacima o rastu gledanosti RTCG i to prije svega Prvog programa. Navedeno pokazuje da RTCG ima kadrovskog, tehničkog i drugog potencijala da kreira zanimljive i gledane emisije i programske sadržaje”, navodi se u saopštenju.

“Dodatno, navedeno ukazuje i da interpretacije u određenim izvještajima kada je riječ o izvještavanju tokom COVID19 situacije nisu adekvatne. Ipak, bez analize metodologije i bilo kakve ocjene izvještaja, smatra se da je trebalo pozvati predstavnike autora da detaljno predstave argumente i osnov takvih zaključaka”, dodaje se u saopštenju Savjeta.

Savjet je pohvalnim ocijenio i besplatnu distribuciju signala sa konferencija NKT i Instituta za javno zdravlje svim crnogorskim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

“ Ipak, konstatovano je i da ni jedna od navedenih televizija nije naznačila čiji je signal preuzela iako bi to trebalo da je obavezno”, navodi se u saopštenju sa sjednice. 

Savjet je raspravljao i izjašnjavao se u vezi sa zapisnicima Komisije za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca shodno prigovorima GP Nova ljevica, Nove srpske demokratije i Centra za građansko obrazovanje.

“Naglašeno je da uredništvo mora imati senzibilitet prema različitim društvenim akterima iako nemaju obavezu da objavljuju svako saopštenje jer bi to moglo negativno uticati na nezavisnost uredništva. Posebno je naglašeno da odgovori uredništva moraju biti obuhvatniji, precizniji i sa više analize u odgovorima na zahtjeve Komisije povodom prigovora slušalaca i gledalaca”, navodi se u saopštenju.

Zbog pjesme Tompsona, niko nije kažnjen, pokrenut disciplinski

Savjet se interesovao i za propust u emitovanju pjesme Marka Perkovića Tompsona kao i “identifikovanu odgovornost i kazne koje su objavljene u medijima”.

“Iz odgovora generalnog direktora je zaključeno da zaposleni nisu kažnjeni kako je objavljeno u medijima već da je tek pokrenut disciplinski postupak u okviru kojeg će se utvrditi odgovornost za propust”, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je i da je ranije dolazilo do emitovanja neadekvatnih muzičkih numera i gostiju sa aspekta estetike koju Javni servis mora promovisati i to posebno u emisiji "Dnevna soba“.

Podaci o rastu gledanosti ohrabruju

Savjet je na stavu da podaci o rastu gledanosti ohrabruju i da predstavljaju indikator smjera daljeg rada.

“Dodatno, smatra da RTCG mora dokazati da je otvorena za sve društvene aktere uz objektivno i precizno informisanje javnosti”, saopšteno je na sjednici.

 Od menadžmenta je dobijena informacija da određeni akteri društveno-političkog života ne odgovaraju pozitivno na pozive uredništva.

“Prema informacijama dobijenim od uredništva TVCG ambasador Orav, na primjer, pet puta nije prihvatio ili nije odgovorio na poziv za gostovanje. Članovima Savjeta je bilo apsolutno sporno zbog čega u vezi sa tim TVCG nije obavijestila javnost. Navedeni kao i drugi primjeri su naročito važni jer ukazuju na RTCG nije zatvoren medij”, navodi se u saopštenju.

Shodno navedenom, Savjet je tražio dostavljanje informacija o učešću predstavnika nevladinog sektora, političkih partija, marginalizovanih grupa i ambasada i diplomatskih predstavnika uključujući i spisak odbijenih i poziva na koje nije odgovoreno.

Prethodno i zbog upitnosti kvanitativne zastupljenosti gostiju iz opozicije, civilnog sektora i ranjivih grupa.

Emisija Zumiranje posebna i konkurentna

Razmatrana je inicijativa za izmjenom plana programa TVCG koja se odnosila na:  proširenje opisa emisije „Zumiranje“ i uvođenje drugog sezone serije „Nesalomljivi“.

“Prva izmjena nije dobila potrebnu većinu za usvajanje jer je navedena emisija odlično pozicionirana i opisana i shodno tome, posebna i konkurentna. Druga izmjena zahtijeva dodatna pojašnjenja uredništva i članovi Savjeta će se o tome izjasniti odmah nakon dobijanja i to elektronskim putem kako i omogućava Poslovnik”, navodi se u saopštenju Savjeta.

Emisije „Preko veze“ i „Ko to tamo pjeva?“ nije trebalo emitovati

Savjet smatra da emitovanje emisija „Preko veze“ i „Ko to tamo pjeva?“ nije u skladu sa programskim planom i da se nijedna nije trebala emitovati.

“Shodno tome, zatraženo je od generalnog direktora da se utvrdi odgovornost za navedeni propust jer je došlo do kršenje procedure. Dodatno, da se za eventualno buduće emitovanje ovih emisija zatraži dopuna PPP. Generalni direktor je izrazio saglasnost sa stavom Savjeta”, navodi se u saopštenju.

Savjet je zahtijevao informaciju o planiranoj dinamici rada na objavi javnih konkursa za koprodukciju i nezavisnu produkciju imajući u vidu i ranije opredijeljena sredstva i važnost RTCG za podršku kulturno-umjetničkoj sceni i produkciji.

“Prema dobijenim informacijama smatra se da nema prepreka za realizaciju navedenih konkursa i da će Služba za pravne i opšte poslove kao i Glavni producent RTCG dobiti zaduženja za realizaciju istih”, zaključeno je na sjednici Savjeta.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније