Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 05. 2020. 16:17 >> 16:15

RIJEŠEN DUGOGODIŠNJI PROBLEM

Uklonjena vještačka pregrada na Morači kod KAP-a

Uprava za vode uklonila je improvizovane pregrade na rijeci Morači kod Kombinata aluminijuma, čime je riješen dugogodišnji problem koji je brana prouzrokovala po prirodni tok vode i funkcionalnost riječnog ekosistema, posebno u periodu migracije ribe.

"Uvidom u stanje na terenu i nakon razgovora sa predstavnicima KAP-a u stečaju, konstatovano je da se ova brana, koja je bila prinudno i privremeno rješenje, više ne koristi, te da je nefukcionalna za proces proizvodnje. I Nacrt plana upravljanja vodnim područjem Jadranskog sliva, kao jednu od mjera za poboljšanje vodnog statusa Morače, prepoznaje uklanjanje pregrade, čime su se stekli uslovi da ovaj posao odradimo", pojasnio je direktor Uprave za vode Damir Gutić.

On je kazao da je Uprava dala Saglasnost navedenim građevinskim firmama da, uz poštovanje svih tehničkih propisa, pravila i standarda, ukloni pregradu iz korita rijeke, i to o sopstvenom trošku, uz dozvolu da materijal iskoriste za oblaganje privremenog nasipa na rijeci Morači i na izradi zaštite temeljne jame centralnog stuba mosta preko rijeke, na novoj jugozapadnoj obilaznici.

Obaveza je, prema njegovim riječima, i da sav materijal nakon izrade centralnog stuba mosta uklone iz korite rijeke Morače.

Uprava će, kako je poručio Gutić, ukloniti svaki nelegalno izgrađeni objekat i spriječiti bilo kakve nelegalne radnje, u cilju obezbjeđivanja dobrog statusa voda, adekvatnog upravljanja vodama i vodnim dobrom i zaštite državne imovine.

Realizovanim projektom, posebno su zadovoljni u SRK "Podgorica" koji je korisnik ribljeg fonda na području Glavnog grada. Predsjednik kluba Lazar Vukčević, pojasnio je da je brana kod KAP-a bila dugogodišnji problem, jer je prekidala riječni kontinuitet.

"Ova brana značajno je onemogućavala migraciju pastrmskih vrsta koje tokom proljeća migriraju uzvodno iz Skadarskog jezera ka srednjim i gornjim djelovima toka Morače, ali i rijeke Zete. Takođe, tokom migracije ribe su se skupljale u podnožju brane i postajale veoma laka lovina, i za legalne ribolovce, ali i krivolovce", kazao je Vukčević koji se zahvalio nadležnim što su odgovorno razmotrili njihove apele.

Radove na ulanjanju brane obavile su ekipe Crnagoraputa i Bemaxa, čiji su predstavnici danas takođe obišli lokaciju.

Izvršni direktor "Crnagoraputa" Željko Leković kazao je da se radovi odvijaju prema dobijenoj Saglasnosti, dinamičkom planu i u skladu sa svim ekološkim smernicama i preporukama, kako ne bi došlo do zagađenja površinske ili podzemne vode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније