Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 05. 2020. 17:27   >>  17:28

JOKIĆ-ZEKOVIĆ

Savjetu za kontrolu rada policije omogućiti nesmetan rad

Predstavnici SNP-a i Savjeta za građansku kontrolu rada policije saglasili su se da treba jačati vladavinu prava u Crnoj Gori, kao da se Savjetu kao kontrolnom mehanizmu mora omogućiti nesmetan rad i podrška, saopštili su u SNP, nakon sastanka lidera te partije Vladimira Jokića i predsjednika Savjeta Aleksandra Zekovića.

Naglašeno je da jedino dijalog i poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda garantuju napredak svakog, pa i crnogorskog društva.

Do susreta je došlo juče na zahtjev Zekovića, nakon što je SNP javno iznio pitanja o objektivnosti ocjena Savjeta, sa posebnim akcentom na dešavanja posljednjih nekoliko dana.

Joković je, kako se naglašava u saopštenju SNP-a, iskazao posebno interesovanje prema primjerima prekoračenja ovlašćenja, upotrebi sredstva prinude, a naročito za upotrebu hemijskih sredstava prema okupljenim građanima koji su protestvovali povodom hapšenja episkopa Joanikija i nikšićkih sveštenika, među kojima je bilo i djece i starijih ljudi, 12. maja.

Predstavnici SNP ponovili su kritike na račun policije i represivnih metoda koje je policija primijenila u Pljevljima, Nikšiću i Andrijevici. Te ružne scene batinanja naroda, po ocjeni SNP, obišle su svijet, čime je nanijeta velika šteta demokratizaciji crnogorske društvene zbilje.

Zeković je saopštio dosadašnje nalaze i ocjene ovog tijela, i ponovio da je ocjena nadležnih starješina na terenu o ispunjavanju uslova za upotrebu sredstva prinude bila osnovana i da se sada provjerava svaki pojedinačni primjer eventualnog prekoračenja ovlašćenja. Naglasio je da je u policiji uspostavljena kultura odgovornosti i da se bilježi napredak u poštovanju ljudskih prava.

Iz SNP su potencirali da se ne mogu abolirati odgovornosti oni koji bacaju suzavac i šok bombe na građane, među kojima je bilo i djece, i istakli važnost depolitizacije policije i njenog menadžmenta kao i da Savjet u svom radu treba biti lišen bilo kakve političke obojenosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније