Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 05. 2020. 13:36   >>  13:35

BRAJOVIĆ I YRHR

Osnivanjem IDC-a do lakšeg suočavanja sa prošlošću

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, potpisao je Odluku o osnivanju Informaciono-dokumentacionog centra Crna Gora, čiji je zadatak između ostalog prikupljanje relevantnih dokumenata u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na teritoriji Crne Gore, sa svim izjavama, optužnicama, presudama i drugim izvorima vezanim za ratnu prošlost tokom 90-tih godina.

 

Skupština Crne Gore preuzela je obavezu da sakupljenu građu čuva i učini je trajno dostupnom svim zainteresovanima.

Riječ je o nastavku saradnje na partnerskom projektu „Odgovornost za prošlost“ sa Inicijativom mladih za ljudska prava, nakon potpisanog Memoranduma 30. januara ove godine.

“Brajović je istakao da ga čini ponosnim što je i kao predsjednik Skupštine Crne Gore u prilici da pruži još jedan doprinos svom antiratnom angažmanu i jasnoj političkoj orijentaciji tokom više od 30 godina društvenog djelovanja”, saopšteno je iz Skupštine.

Predsjednik Skupštine je naglasio da je riječ o važnom projektu koji će biti naše zajedničko svjedočanstvo, trajna opomena i zalog za budućnost mladih, mira u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana.

“Skupština Crne Gore će uvijek pružiti podršku svim projektima i politikama koje doprinose da mladi ljudi danas ne lutaju u društvenim orijentacijama, da odole desničarskim populističkim pokretima koji nude laka, ali potpuno nerealna rješenja”,kazao je on.

“Objektivno i otvoreno suočavanje s nemilim epizodama iz prošlosti ovih prostora, obavezan je korak u preventivi za buduća djela. Time ujedno odajemo počast žrtvama ratnih zločina, ali i jasno pozivamo da se utvrdi individualna odgovornost počinilaca tih zločina” – istakao je, uz uvjerenje da će rezultati projekta dodatno ojačati multietnički, mulitikonfesionalni i multikulturni sklad, a posebno antifašistički karakter građanske, evropske i sekularne države Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Crne Gore je član Savjeta Istraživačko-dokumentacionog centra, čiji su članovi i dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Aneta Spaić, bivši sudija Crne Gore Suda za ljudska prava i profesor Pravnog fakulteta UCG Nebojša Vučinić, publicista Rifat Rastoder, šefica dopisništva Radio Slobodna Evropa u Podgorici Slavica Brajović, predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić i izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Blakaj. 

Radović: Suočavanje s prošlošću doprinijeće ozdravljenju

Pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Inicijativa mladih za ljudska prava (osnivačica Građanske alijanse) započela je implementaciju projekta „No impunity for the past“ (Odgovornost za prošlost) čije je primarni cilj istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina u Crnoj Gori devedesetih godina. Projekat se sprovodi u saradnji sa Skupštinom Crne Gore i Pravnim fakultetom Univerziteta Crne Gore.

 

Takođe, partneri su i NVO Documenta iz Hrvatske, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i NVO Bukovica iz Pljevalja.

“Zadovoljstvo nam je da vas obavijestimo da je u sklopu navedenog projekta potpisana odluka o osnivanju Informaciono-dokumentacionog centra (IDC), čime se formalno centar i osniva. Između ostalog, IDC će sakupljati i arhivirati sve dostupne dokaze i činjenice vezane za ratne zločine koji su se desili u Crnoj Gori tokom devedesetih. Želimo da se zahvalimo partnerima koju su nam pružili nesebičnu podršku pri uspostavljanju IDC-a“, saopštio je Koordinator Informaciono-dokumentacionog centra Milan Radović.

“Osnivanjem ovog IDC-a još smo jedan korak bliže ostvarenju osnovnog cilja projekta, a to je suočavanje sa prošlošću na način dokumentovanja svih dostupnih činjenica, što će doprinijeti crnogorskom društvu koje će biti mnogo svjesnije istine o ratnim zločinima na teritoriji Crne Gore tokom devedesetih, a time i njegovom ozdravljenju”, dodao je Radović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније