Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

14. 05. 2020. 18:31 >> 18:30
1

DAKIĆ

VCG do sada poslala 557 vojnika u Avganistan

Vojska Crne Gore (VCG) do sada je participirala sa 557 vojnika u Avganistanu i u skladu sa planom povlačenja trupa iz te države, svoje učešće završiće u septembru ove godine, saopštio je načelnik Generalštaba Dragutin Dakić.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da je Dakić učestvovao na sjednici NATO Vojnog komiteta, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja se zbog trenutne situacije u vezi sa koronavirusom prvi put održava virtuelno.

“Načelnici generalštabova diskutovali su o operacijama, misijama i aktivnostima koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti, a jedna od sesija bila je posvećena i situaciji u svijetu koja je prouzrokovana COVID 19 krizom i njenim uticajem na savezničke aktivnosti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su oni, prateći diskusiju o političkim odlukama, raspravljali i o statusu trening misija u Avganistanu i Iraku.

Iz Ministarstva su podsjetili da se ranije ove godine, prateći progres pregovora u Avganistanu, Alijansa saglasila da smanji prisustvo u okvire misije Resolute Support.

Dakić je informisao Komitet da je VCG do sada participirala sa 557 vojnika u Avganistanu i da će u skladu sa planom povlaćenja trupa iz Avganistana, Crna Gora završiti svoje učešće u septembru ove godine.

On je iskazao podršku izradi NATO koncepta odvraćanja i odbrane, kao i koncepta ratovanja koji će biti osnov za izradu sveobuhvatnog plana procjene trenutnih i budućih izazova Alijanse.

Dakić je napomenuo da je Crna Gora bila posvećena finalnoj izradi koncepta odvraćanja i odbrane i zahvalio na transparentnosti i konsultacijama koju je SHAPE imao sa članicama Alijanse na svim nivoima tokom izrade koncepata.

On je zahvalio i Vrhovnom saveznickom komandantu na spremosti da NATO pruži neophodnu logističku pomoć Crnoj Gori, kao i Holandiji i Turskoj na nesebičnoj pomoći koju su pružili tokom pandemije COVID-19.

Navodi se da su tokom diskusije o NATO konceptu za odvraćanje i odbranu evro-atlantske oblasti i konceptu ratovanja, koji su proistekli iz nove NATO vojne strategije, postavljeni vojni prioriteti, kao i njihov pristup trenutnim i budućim prijetnjama.

“Sve to omugućiće NATO komandantima pravovremeno reagovanje u bezbjednosno promjenjivim okruženjima”, kaže se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg načelnicima je predstavio političke zaključke sa poslednjeg sastanka ministara odbrane i vanjskih poslova.

“Vojni komitet načelnika generalštabova sastaje se u cilju definisanja zadataka vezanih za NATO operacije i misije i pružanja vojnih preporuka Sjeveroatlantskom Savjetu u vezi sa rješavanjem globalnih bezbjednosnih izazova”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније