Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

14. 05. 2020. 16:15 >> 16:12
1

DEMOKRATE O PRAĆENJU POLICIJE

"Savjet preokupiran stvarima koji ne spadaju u njegovu nadležnost"

Savjet za građansku kontrolu rada policije je sinoć u Nikšiću i Pljevljima, sudeći po izjavama za javnost, kontrolisao sve, osim rada policije, ocijenjenila je Demokratska Crna Gora.

"Tako je ovaj organ pretvoren u PR službu Veselina Veljovića i prethodnicu u napadima na građane i vjerske organizacije. Savjet je pod budnim okom tokom i litije u Nikšiću mjerio odstojanje vjernika, mjere preventivne zdravstvene zaštite, funkcionisanje redarske službe i sve ono za šta uopšte nije nadležan", saopštio je član Predsjedništva Demokrata Velizar Kaluđerović.

On ističe da u Zakonu o unutrašnjim poslovima je jasno propisano da je Savjet tijelo koje ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja radi zaštite ljudskih prava i sloboda.

"Današnje saopštenje Savjeta za građansku kontrolu policije, u kojem su ekspresno utvrdili da policija nije prekoračila ovlašćenja bacajući suzavac i šok bombe, te privodeći i hapseći goloruke građane među kojima i jedan broj maloljetnika. Imaju li informaciju gospoda iz PR službe Veselina Veljovića da je policija u Nikšiću sinoć hapsila i starce koji su pripadnike policije prekoravali zbog postupanja prema maloljetnicima, a koji ničim nijesu remetili javni red i mir? Znaju li u kojim se slučajevima koriste suzavci, palice i šok bombe? Očigledno ne", navodi se u saopštenju Kaluđerovića.

S obzirom na to da se od Savjeta nije moglo čuti niti jedno slovo o prekoračenju sile, kako je saopšteno, postavlja se pitanje opravdanosti represije koja je vršena sinoć nad golorukim građanima, kao i da li će ta sila rezultirati dodatnim prisustvom sile rizikujući da izazovu incidente.

"Savjet nije dao odgovor ni da li su policijski službenici napravili profesionalnu grešku i lošu bezbjednosnu procjenu kada su insistirali da odmah privedu gospodina Joanikija, iako je ponudio da dobrovoljno dođe u stanicu policije odmah ujutru? Zašto je angažovano blindirano vozilo za hapšenje vjerskog velikodostojnika i sveštenika? Zašto je prikupljanje obavještenja od građana bilo neophodno sprovesti u gluvo doba noći imajući u vidu da se istovremeno na terenu održavao skup građana koji su se se okupili iz revolta prema djelovanju policije? Da li je i ko iz komandnog lanca Uprave policije insistirao na primjeni i demonstaraciji sile kako bi izazvao incidente?", piše u saopštenju.

Kaluđerović je kazao da je to samo dio pitanja na koja Savjet treba da odgovori, "ako je uopšte pratio rad policije, imajući u vidu da je bio preokupiran stvarima koji ne spadaju u njegovu nadležnost".

Prava CG: Zakoračili u zonu potpunog bezakonja

Nemanja Baošić iz Prave Crne Gore kazao je da je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković stao na stranu onih koji, kako je naveo, skrivajući se iza uniforme sprovode kukavički progon građana.

"U momentima kada se Crna Gora nalazi na prekretnici, kada prisustvujemo otvorenoj ditakturi i slikama prebijanja građana prethodne noći, Savjet za građansku kontrolu rada policije navodi kako su u navedenim situacijama pripadnici policije postupili u skladu sa ovlašćenjima. Sve to u momentima kada hapse naše Episkope, sveštenike, kada pripadnici Milove policije širom Crne Gore sprovode teror nad građanima, kada udaraju na žene, na djecu, pa i na novinare", saopštio je Baošić.

Kako je ocijenio, slike sa ulica Pljevalja, Nikšića, Berana, Andrijevice, samo su pokazatelj da smo zakoračili u zonu potpunog bezakonja.

"Saša Zekoviću, dali snimak iz Pljevalja na kojem se vidi brutalno iživljavanje pripadnika policija nad osobom koja ne pruža otpor predstavlja opravdanu reakciju organa reda?Da li vi to gospodine Zekoviću otvoreno stajete na stranu onih koji ne birajući sredstva pokušavaju pendrecima, suzavcem i šok bombama ugušiti Ustavom zagarantovana građanska prava?", pita Baošić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније