Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

14. 05. 2020. 11:26   >>  11:27

JOKIĆ

Raskorak između zakona i stvarnosti LGBT osoba

Nepobitno je da je zakonodavni okvir Crne Gore usklađen sa gotovo svim međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava LGBTI osoba, kao i da je napravljen korak naprijed, saopšteno je iz LGBT Foruma progres. Ipak, naglašavaju da i dalje trpe nasilje, diskriminaciju, nedovoljnu zakonsku zaštitu, pravnu nejednakost i odbacivanje od društva.

 

U susret 17. maju, Međunarodnom danu borbe proti homo/bi/transfobije, poznatijem kao IDAHOBIT, Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres, pozvala je Vladu, Skupštinu, institucije sistema – da u praksi pokažu da im je stalo do LGBTI osoba u Crnoj Gori, njihovih života i ljudskog dostojanstva.

Iz LGBT Foruma napravili su osvrt na uspjeh Crne Gore u oblasti ljudskih prava LGBTI osoba tokom prethodne godine.

Na Duginoj mapi Evrope (Rainbow Europe Map), koja tretira „zakonodavstvo i politike u domenu LGBTI jednakosti“ u svakoj državi u Evropi, Crna Gora do sada nije mogla da se pohvali pozicijom koju je zauzimala.

“ Zaključno sa 2018. godinom smo imali rezultat od samo 36 procenata, dok je za 2019. godinu taj broj vrtoglavo porastao na čak 62 procenta. Time se Crna Gora sada nalazi rame uz rame sa Holandijom i samo jedan procenat iza Švedske, dok su daleko iza nas ostale mnoge razvijene zemlje poput Njemačke (51%) i Francuske (56%)”, saopštila je Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres.

Objašnjenje za ovaj nagli skok Crne Gore na Duginoj mapi, od čak 26 procenata, leži u samom načinu na koji se Dugina mapa kreira, tj. indeksu zakonodavstva i politika u domenu LGBTI jednakosti.

 

“Nepobitno je da je zakonodavni okvir Crne Gore usklađen sa gotovo svim međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava LGBTI osoba, što je nastavljeno i tokom 2019. godine, te da se kao takav jako dobro rangira na nivou Evrope”, kazala je ona.

Međutim, stvarnost i svakodnevica LGBTI osoba u Crnoj Gori su, kako je rekla, mnogo drugačiji od onoga što stoji na papiru.

“Nasilje, diskriminacija, nedovoljna zakonska zaštita, nevidljivost u okviru sistema, pravna nejednakost i odbacivanje od strane društva samo su neke od stvari koje su dio našeg svakodnevnog života”, navodi se u saopštenju.

U izvještaju Evropske komisije se, kako se navodi, iz godine u godinu, jasno i nedvosmisleno ukazuje na problem porasta broja slučajeva zločina iz mržnje i govora mržnje prema LGBTI osobama s jedne strane i njihovo neadekvatno tretiranje od strane nadležnih institucija i u okviru postojećeg zakonodavstva s druge strane.

“Dalje se jasno naglašava i potreba za potpunom i efektivnom implementacijom postojećeg zakonodavstva i politika, zatim ukazuje na problem neadekvatne socijalne zaštite LGBTI osoba, kao i na potrebu za boljim pristupom uslugama zdravstvene zaštite za LGBTI populaciju”, navodi Jokić.

 Sveukupan ton izvještaja EK za Crnu Goru, kako je rekla,u oblasti ljudskih prava LGBTI osoba, iz godine u godinu ima jednako negativan prizvuk i poziva na konkretne akcije i promjene.

Ona ističe da se I u izvještaju State Departmenta iskazuje zabrinutost zbog nedovoljno dobre primjene zakonodavstva u slučajevima napada na LGBTI osobe kao i govora mržnje kome su LGBTI osobe gotovo svakodnevno izložene i koji se mogao čuti čak i od poslanika u Skupštini Crne Gore.

“Konačno, fokus je stavljen i na slučaj zabrane Nikšić Prajda iz 2015. godine i činjenicu da ovaj slučaj još uvijek nema sudski epilog”, kazala je Jokić.

Izvještaj organizacije ILGA-Europe, kao krovne evropske LGBTI mrežetakođe ukazuje na nedovoljnu zaštita LGBTI osoba u Crnoj Gori od nasilja, diskriminacije i mržnje.

“U ovom izvještaju se takođe iskazalo i razočaranje zbog neuspjelog pokušaja usvajanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola i njegovog pomjeranja za 2020. godinu. Drugi godišnji izvještaj objavljuje Amnesty International i u njemu je jednako napravljen osvrt na sve ranije navedene probleme i potrebe LGBTI osoba u Crnoj Gori”, navodi Jokić. .

Ona ističe da je činjenica da je napravljen korak naprijed u domenu ljudskih prava generalno, pa tako i ljudskih prava LGBTI osoba.

“Ali, uvijek moramo da naglasimo da postoji jasna razlika između onoga što piše na papiru, dakle zakonodavnog okvira i onoga što se dešava u praksi, odnosno u našem svakodnevnom životu”, kazala je ona.

“ Kada ovako postavimo stvari i pogledamo, s jedne strane, odlično prilagođen i razvijen set zakona, strategija, politika i planova koje Crna Gora ima i, s druge, ozbiljne probleme koje mnoge LGBTI osobe imaju, poput nasilja, odbacivanja, diskriminacije, mržnje i opšte homo/bi/transfobije u svim oblastima, onda zaista možemo samo da konstatujemo da je Crna Gora zemlja u ozbiljnom raskoraku između stvarnog svijeta i onog koji postoji samo na papiru”, zaključila je Jokić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније