Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

13. 05. 2020. 15:51 >> 16:17

ŠEHOVIĆ

Svi osnovci besplatno u nacionalne parkove

Svi osnovci će, po stvaranju epidemioloških uslova, moći besplatno da posjećuju sve nacionalne parkove u Crnoj Gori, saopštio je danas ministar prosvjete Damir Šehović, nakon potpisivanja memoranduma sa direktorom Javnog preduzeća za nacionalne parkove Elvirom Klicom.

"Ovaj memorandum se odnosi na skoro 70 000 osnovaca. On je jedan od načina da pomognemo djeci da prepoznaju kvalitet, cijene prirodu i druge ljude, razumiju da su i oni sami dio prirode, te da kao takvi imaju ispunjen i kvalitetan život. Ali i da ga takvim učine za sve nas", kazao je Šehović.

Ministar je rekao da je ulaz u Parkove već besplatan za djecu vrtićkog uzrasta, te da će se raditi na tome da se i srednjoškolcima da ista mogućnost. 

"To je princip funkcionisanja Ministarstva – obezbjeđivanje kvalitetnih sadržaja za djecu i mlade u svim oblastima. Ova vrsta aktivnosti je od velike važnosti, jer njima gradimo ličnost djeteta i njegov stav prema svijetu. Kakve ljude vaspitavamo, takva će nam budućnost biti. Zato treba da odgajamo plemenite i obrazovane ljude, jer oni imaju potencijala da sjutra mijenjaju svijet", rekao je Šehović.

Klica je poručio da su posebno dizajnirane trajne ulaznice, koje će narednih nedjelja podjeljene učenicima osnovnih škola i djeci osnovnoškolskog uzrasta u resursnim centrima.

"Benefiti Memoranduma su višestruki i podrazumjevaju podizanje nivoa svijesti mladih o značaju zaštite prirodnih vrijednosti, sticanje novih znanja o najznačajnijim biljnim i životinjskim vrstama, pojavama i procesima u prirodi, kao i podsticanje na duži boravak na otvorenom, u zdravoj životnoj sredini i zaštićenoj prirodi", rekao je Klica.

Memorandum ne omogućava samo besplatne organizovane posjete osnovnih škola, već i besplatne individualne posjete.

Najavljeno je i da će Nacionalni parkovi sprovoditi obuke i radionice za đake, koje su u skladu sa nastavnim planovima i programima. Takođe, sprovodiće se radionice povodom važnih ekoloških datuma.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније