Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

10. 05. 2020. 15:29 >> 15:28

FILOLOŠKI FAKULTET

Lako se prilagodili učenju na daljinu

Filološki fakultet efikasno je organizovao virtuelnu nastavu i provjere znanja u realnom vremenu, ali željno iščekuje povratak u svoj realni fizički prostor, kazala je dekanka Tatjana Jovović.

Prema njenim riječima, aktuelna situacija je omasovila korišćenje digitalnih tehnologija, pa su, uz profesore koji godinama unazad koriste savremene platforme za učenje, i svi ostali našli najbolji način za transfer znanja i komunikacije, poštujući zahtjeve discipline i sopstvene preference.

"Zbog svoje prirode i projekata koje je imao, Filološki je jedan od crnogorskih pionira u korišćenju mogućnosti učenja na daljinu. Kako se približava vrijeme ispita, naročit akcenat stavljen je na interakciju u realnom vremenu, pa su intenzivirana predavanja, vježbe i konsultacije preko video konferencija", pojasnila je dekanka Jovović.

Dio profesora je, dodala je, već obavio kolokvijume preko preporučenih platformi za online učenje (Moodle, Zoom itd.) Na isti način studenti su u realnom vremenu, koristeći program Power Point prezentovali preuzete teme i izlagali seminarske radove, ostvarujući određeni broj bodova iz sume koja je predviđena za vrednovanje ukupnog uspjeha.

"Pojedini profesori su se odlučili da kolokvijume ostave za period kada bude omogućen povratak na fakultet, u skladu sa željom svojih studenata. Kako je za humanističku prirodu Filološkog fakulteta važno ne samo što se izlaže, već i vještina sa kojom se nešto interpretira, svakako da je neposredni kontakt profesora i studenta nezamjenjiv", smatra Jovović.

Najvažnije je, ističe ona, da je nastavni proces u virtuelnoj učionici organizovan pravovremeno, efikasno i intenzivno, pa je obezbijeđen kontinuitet nastave i održan njen kvalitet.

"Dobro je da je Univerzitet učinio sve moguće da mladim ljudima ublaži i kompenzuje posljedice pandemijskog stanja. Sa svoje strane studenti su u duhu svoje generacije pokazali veliku digitalnu snalažljivost i odreagovali su spontano i prirodno na virtuelni nastavak semestra, a redukcija spoljašnjih sadržaja učinila je da se na nastavu fokusiraju čak i više nego u redovnim okolnostima i da je procentualno prate u istoj ili većoj mjeri nego ranije. Zahvaljući obezbijeđenom pristupu elektronskim resursima i održanoj interakciji u online nastavi, oni već uspješno ispunjavaju svoje predispitne obaveze, u zavisnosti od svojih individualnih napora", istakla je dekanica.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније