Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi [ Beta ]

04. 05. 2020. 19:26 >> 19:23

U KUMROVCU

Obilježena 40. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Ispred spomenika kod rodne kuće Josipa Broza Tita u Kumrovcu danas je obilježena 40. godišnjica njegove smrti.

Komemoracija je ove godine bila skromnija nego ranije zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj, a cvijeće i svijeće pred spomenik su položile delegacije opštine Kumrovec i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske za Tita je kazao da je političar koji je svojom pojavom i djelom obilježio 20. vijek.

"Josip Broz Tito, čovjek, revolucionar, vojskovođa koji je pokrenuo opštenarodni oružani ustanak, vodio narod do pobjede 1945. godine. Josip Broz Tito kao državnik, predsjednik jugoslovenske federacije koji je nakon rata od nerazvijene poljoprivredne zemlje uspio da stvori srednje razvijenu industrijsku, evropsku zemlju", rekao je Habulin.

Po njegovim riječima, Tito je bio čovjek koji je za vrijeme svoje vladavine "demokratizirao zemlju na način da je uveo samoupravni socijalizam, novi put, novi socijalizam kojeg nije bilo nigdje u svijetu".

"Čovjek koji je uveo delegatski, komunalni sistem, čovjek koji je donio ustavne amandmane 1974. godine i dao republikama status država. Na međunarodnom planu zalagao se za aktivnu miroljubivu koegzistenciju iz čega je proizašao i Pokret nesvrstanih", istakao je, između ostalog, Habulin.

Tita ne moramo voljeti, ali ga moramo poštovati, izjavio je načelnik Opštine Kumrovec Robert Šplajt.

"Tito je bio veliki vojskovođa i predsjednik koji je obilježio svjetsku istoriju. Svijet to priznaje i poštuje, a kod nas je uvijek bilo i biće problema oko lijevih i desnih i prihvatanja svega toga", rekao je Šplajt.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da je u ime županije odao poštu vođi antifašističkog i partizanskog pokreta, pobjedniku u II svjetskom ratu.

"Čovjeku koji je matici zemlji Hrvatskoj vratio Istru, grad Rijeku, ostrva, čoveku koji je ustavom iz 1974. godine omogućio pravni osnov da se Hrvatska može proglasiti samostalnom i nezavisnom Hrvatskom koju su posle branitelji krvlju izvojevali i koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države", istakao je Kolar.

Dodao je da lično nije među onima koji treba da biraju treba li Tita pamtiti po dobrom ili po lošem, te zaključio da o tome koliko su Tita cijenili njegovi savremenici, bez obzira radi li se o monarhijama, republikama ili državama, govori broj državnika iz svjetskih zemalja koji su došli na njegov posljednji oproštaj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније