Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 04. 2020. 12:29 >> 15:54
9

IZVJEŠTAVANJE O PANDEMIJI

RTCG u vrhu po povjerenju građana

Prosječna ocjena povjerenja u crnogorske medije na skali od 1 do 5 iznosi približno 3, pokazalo je istraživanje Digitalnog forenzičkog centra (DFC). Televizija Crne Gore (TVCG) i Portal RTCG u vrhu su po povjerenju građana kada je riječ o izvještavanju o korona virusu.

"U odnosu na ostale medije, najveći stepen povjerenja ispitanici izražavaju prema televizijama (32.0%). U radio vjeruje 28.2%, u Youtube 28.0%, u dnevnu štampu 24.4%, u društvene mreže 15.4%, a u portale 14.8% ispitanika", saopštio je DFC.

Na ukupnom uzorku, kako se navodi, svega 28.1 odsto ispitanika ocjenjuje da crnogorski mediji izvještavaju objektivno i profesionalno, pridržavajući se etičkog kodeksa.

"Nešto više od trećine ispitanika (36.9%) ocjenjuje da mediji svojim izvještavanjem utiču na promjenu toka događaja. Više od polovine ispitanika (56.9%) navodi da mediji ne utiču na formiranje njihovih stavova o aktuelnim pitanjima", piše u saopštenju.

Većina vjeruje medijima oko pandemije korona virusa

Deskriptivno onlajn indikativno istraživanje, urađeno sa ciljem procjene upotrebe medija i informisanje crnogorskih građana o epidemiji COVID-19, pokazalo je da 80,5 odsto ispitanika gotovo svakodnevno prate novosti o korona virusu u Crnoj Gori, dok njih 11,1 to čini ponekad a 7,6 odsto rijetko ili gotovo nikada.

Saopšteno je da ispitanici, njih 55,6 odsto uglavnom ili u potpunosti vjeruje crnogorskim medijima, dok 21,7 vjeruje im djelimično, a 22,7 odsto nema ili uglavnom nema povjerenja.

"Građani se najčešće informišu o pandemiji na internet portalima i putem televizije, dok to najređe čine putem štampe i radija", naveli su iz DFC-a.

Kada je riječ o povjerenju u televizije, kako se navodi građani gotovo podjednako najviše vjeruju TV Vijesti (45,5 odsto) i TVCG (42,2 odsto), zatim Novoj M i TV Prva.

"Portal Vijesti ima najveće povjerenje građana kada je riječ o informisanju o korona virusu na internet portalima. Slijede portali RTCG, CDM, Antena M, Analitika, Pobjeda, FOS i Dan", kazali su iz DFC-a.

Lažne vijesti

Takođe, gotovo 78 odsto ispitanika primijetilo je lažne vijesti i dezinformacije o korona virusu, a najćešće takve vijesti pronalaze na društvenim mrežama i portalima.

"Većina ispitanika (85.3%) navodi da poznaje pojam “Lažna vijest”/”Fake news”. 79.2% ispitanika ocjenjuje da je barem jednom primjetila lažne vijesti u crnogorskim medijima.
Ukoliko primijete “lažnu vijest” na društvenim mrežama, trećina ispitanika ocjenjuje da najvjerovatnije ne bi uradilo/la ništa po tom pitanju, te da bi ignorisao/la takvu informaciju", naveli su iz DFC-a.

Saopšteno je da je 27.8 odsto ispitanika ocjenilo da je teško procijeniti da li je neka informacija plasirana putem medija tačna ili ne.

"Trećina ispitanika (34.4%) ocjenjuje da je tačnost informacije djelimično teško procjenjiva. Da je ovaj zadatak lak, ocjenjuje 27.4% ispitanika", piše u saopštenju.

Gotovo 67,4 odsto ispitanika ocjenjuje da bi država trebalo da nadzire i kontroliše medijske sadržaje na internetu kako bi se zaustavio plasman dezinformacija i lažnih vijesti.

"Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1054 punoljetnih građana. Margina greške za pojave sa incidencom 50 odsto iznosi +/- 3.0 odsto", naveli su iz DFC-a.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније