Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ CdM; Objavila: R.B. ]

26. 04. 2020. 07:56 >> 07:55
2

MANJE GRUPE

CG pomorci kreću ka evropskim lukama

Za tri crnogorska pomorca državni organi su obezbijedili transfer do broda u Holandiji. Isto toliko pomoraca vratiće se u Crnu Goru. Nova grupa, od tri ili četiri pomorca za Belgiju će krenuti 30. aprila. Za sada se organizuju samo manje grupe pomoraca, veće se mogu očekivati nakon 15. maja, kada se očekuju određene odluke na nivou Evropske unije koje će to omogućiti.

“U prvoj grupi ide troje, i vratiće se tri pomrca. Druga grupa treba da ide na ukrcaj 30. aprila. Sve ovo se odnosi isključivo na vode Evrospke unije. Ovo je procedura koja se radi u odnosu na trenutna stanja voda EU. To je prvi koridor koji smo uspjeli da pripremimo zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i Ministarstvom vanjskih poslova kao privremeno, a sistemsko rješenje. Sve ovo koordinira Ministarstvo saobraćaja, odnosno, nadležni Direktorat. To je jako važno”, kazao je za CdM Nenad Lazović iz Udruženja agencija za posredovanje u zapošljavanju pomoraca.

Objasnio je kompleksnu proceduru kako bi pomorci došli do ukrcajne luke.

“Crna Gora izdaje dozvolu, Hrvatska odobrava tranzit , a u ovom prvom slučaju, pošto slijeće u Njemačku, ta zemlja mu dozvoljava prihvat, i konačno u ovom slučaju, Nizozemska potvrđuje da će tranzit tri crnogorska pomorca do broda biti odobren”, istakao je Lazović, uz napomenu da što je više aerodroma, više dozvola se mora obezbijediti, a poteškoća je što su komercijalni letovi još uvijek jako limitirani.

Lazović je kazao da u ovom trenutku nije traženo od pomoraca da urade test na koronavirus, već samo epidemiološke provjere.

Dodao je da to ne znači drugi brodar neće zahtijevati testiranje.

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja potvrdilo je da će sa Institutom uspostaviti mogućnost da se svi pomorci jave da bi se izvršilo testiranje na koronavirus koliko to bude potrebno.

On je kazao da za sada organizuju samo male grupe pomoraca zbog bezbjednosti i sigurnosti, a da se veće grupe mogu očekivati nakon 15. maja, kada se očekuju određene odluke Evropske unije, kada bi pomorcima, koji su među transportnim radnicima, biti dozvoljeno da putuju kroz zemlje EU jer ispunjavaju radne obaveze.

Napomenuo je Lazović da je vjeruje da će nakon 15. maja testiranje pomoraca biti jedna od obaveza.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније