Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2020. 12:50 >> 12:53
2

BOGDANOVIĆ ZA TVCG

Crnogorski mediji pokazali da su na visini zadatka

Imajući u vidu da svaka krizna situacija zahtijeva dodatni angažman, crnogorski mediji pokazali su da su i oni na visini ovog teškog zadatka u zajedničkoj borbi protiv pandemije korona virusa, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović gostujući u emisiji "Zumiranje" na RTCG.

Podsjetio je da su istina, etičnost i objektivnost temelji odgovornog i profesionalnog novinarstva, kao i obaveza da se javnosti ponudi pouzdana informacija, nasuprot trke za senzacionalizmom i tiražom.

"Vodeći se ovim postulatima u izvještavanju o dešavanjama uzorkovanim pandemijom, mediji u našoj zemlji proteklih sedmica pokazali su kako se kvalitetno obavlja novinarski posao i na tome im je zahvalna cjelokupna crnogorska javnost. I novinare, s pokrićem, možemo ubrojati u heroje cijele ove situacije, pored zdravstvenih radnika, policije i vojske", poručio je Bogdanović.

Uzevši u obzir aktuelne okolnosti, naglasio je da gotovo svi mediji trenutno funkcionišu s poteškoćama, te da je shodno tomeVlada Crne Gore preduzela niz interventnih mjera podrške u cilju prevazilaženja finansijskih problema, ali i nesmetanog funkcionisanja medija u ovoj situaciji.

Bogdanović je podsjetio i da je sektor kulture podržan setom mjera u iznosu od 500.000 eura za oblast stvaralaštva, odnosno za kulturne djelatnike koji su najviše pogođeni aktuelnom situacijom, kroz nekoliko konkursa, te da se prvi rezultati očekuju u narednim danima.

Osvrćući se na kampanju "Živimo kulturu" koju je Ministarstvo kulture pokrenulo sa ciljem da građanima Crne Gore u danima socijalne izolovanosti ponudi kulturne i umjetničke sadržaje onim kanalima komunikacije koji su dostupni iz kuće, ministar Bogdanović saopštio je da jedo sada prikazanoskoro 190 sati programa.

"Takođe, više od 200 sadržaja realizovano je do sada u okviru kampanje i to dominantno na RTCG2, ali i na našem YouTube kanalu i društvenim mrežama Ministarstva kulture.U narednom periodu fokusiraćemo se na razvoj i produkciju namjenskih sadržaja, koji naši umjetnici spremaju u okviru vanrednog konkursa za stvaralaštvo, a koje ćemo plasirati kroz sve kanale obuhvaćene kampanjom Živimo kulturu #ostanidoma", kazao je Bogdanović.

Dodao je i da je na društvenim mrežama za 30 dana kampanje generisano gotovo milion impresija i više od 17.000 pregleda različitih video materijala na njima, ali i na Youtube-u.

Na pitanje gdje je Ministarstvo kulture nakon korona virusa, ministar Bogdanović kazao je da imammnogo linija djelovanja kojima ćeovaj resor biti posvećen u tom periodu.

"Najprije, moramo biti fokusirani na oporavak crnogorske kulturne scene od posljedica izazvanih pandemijom. Naša je dužnost da podržavamo institucije, pojedince i određene programe u kulturi. S druge strane, moramo misliti i na diktat tržišta koji je neminovan i za koji je potrebno naći dobre i kvalitetne odgovore", rekao je ministar kulture.

Kako je kazao, svjedočimo digitalnoj transformaciji aktera kulturne produkcije, koja se sada uspostavlja, ne kao prirodna već kao indukovana potreba aktera u kulturi da komuniciraju svoj sadržaj van granica fizičkog i sopstvenog prostora djelovanja, odnosno prema potencijalno novim i raznovrsnijim ciljnim grupama.

"Ovo pokazuje i da turbulentne okolnosti tranzicije u kulturi uvjek stvaraju i neke nove vrijednosti, koje se kasnije izvjesno mogu i dodatno valorizovati. Naravno, kada se stvore svi neophodni uslovi za to, čeka nas i povratak na međunarodnu scenu gdje Ministarstvo kulture ima zapaženu poziciju i niz projekata koji čekaju na realizaciju", kazao je Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније