Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

23. 04. 2020. 13:42 >> 10:01

FINALE U NEDJELJU

Na prvom crnogorskom onlajn hakatonu 15 timova

Stručni žiri prvog online hakatona u Crnoj Gori, Coronathon.me, odabrao je 15 najboljih ideja i timova koji će učestvovati u finalnom takmičenju, koje počinje sjutra.

Finale će svi zainteresovani moći da prate putem lajvstrima, u nedjelju, kada će timovi predstaviti rješenja, a potom žiri proglasiti pobjednike.

Organizatori su saopštili da je za nagradni fond izdvojeno 13 hiljada eura. Najbolji tim će za implementaciju rješenja imati na raspolaganju pet hiljada, drugoplasirani tri hiljade i trećeplasirani dvije hiljade, a tri dodatne nagrade iznosiće po hiljadu eura.

Odabranim timovima biće na raspolaganju i podrška organizatora u cilju brže realizacije i implementacije.

Tim "Breaking Bad" ima ideju da kreira aplikaciju koja će omogućiti građanima da što manje vremena izgube u potrazi za ljekovima kojih nema u svim apotekama.

"Aplikacija će korisnicima pružiti brzu pretragu po nazivu lijeka uz informacije o lokaciji/apoteci u kojoj se može naći traženi lijek. Tim čine studenti računarskih nauka Teodora Benić, Nikola Lešić, Vasilije Rakočević i Filip Radović", navodi se u saopštenju.

"Corona CheckUp" nudi praktično rješenje koje bi poslužilo zdravstvenim radnicima i građanima za analizu geolokacijskih podataka o broju inficiranih.

"Istovremeno bi omogućila da građani provjere rizik od infekcije kroz niz personalizovanih pitanja u zavisnosti od simptoma i demografskih podataka koje pruže. Tim čine Nikola Ljumović, Ana Jokić, Milena Popović Samardžić i Milena Petrović", dodaje se u saopštenju.

"Doorg" ili kako u prijavi kažu - "Door to Government", je tim koji ima ideju da kreira ekstenziju uz koju će građani moći na brz i jednostavan način da dostave upit odgovarajućoj državnoj instituciji bez odlaska na šalter. Da građani više ne čekaju u redovima, mogli bi se pobrinuti Dušan Sekulić, Đorđe Lacmanović, Vuk Samardžić i Mileta Dulović.

"Mentalika" je odlučila da udruži snage programera, psihologa i UX/UI dizajnera, pa će na razvoju Android i iOS aplikacije, koja pruža podršku mentalnom zdravlju u kriznim situacijama, zajedno raditi Branka Ćalasan, Jovana Strugar, Marko Tasić, Savo Popović i Kosta Bajović.

"Open Box Studio nudi rješenje koje će pomoći u tome da predmeti koje svakodnevno dodirujemo budu napravljeni od materijala na kojem je dokazano da virusi kratko opstaju", navodi se u saopštenju.

Oni bi uz pomoć nove tehnologije 3D štampe pravili najčešće dodirivane predmete od bakra. Taj tim čine Miloš Radović, Tina Kuzman i Una Jovović.

"Parapet" će kreiranjem posebne platforme ili društvene mreže, kako oni kažu, omogućiti da svi koji nude određene usluge ili vještine, kao što su čuvanje djece, fotografisanje, grafički dizajn, prevođenje ili zanatske usluge, kreiraju profil i omoguće veću vidljivost od standardnih malih oglasa.

Tim čini grupa prijatelja - Marko Babić, Balša Milunović, Matija Brajović, Filip Đurišić i Mladen Mihailović.

"Psihoteka" smatra da je očuvanje mentalnog zdravlja osnov za prevazilaženje krize. Nakon što su već kreirale vodič za prevazilaženje izolacije, psihološkinje tog tima imaju u planu veb aplikaciju koja bi vodič učinila interaktivnim.

Tim čine psihološkinje - Jevrosima Pejović, Branka Nikočević, Mina Gazivoda i Milena Žujović, uz podršku programera Dragana Gazivode, kao i ekspertkinje iz oblasti dizajna i marketinga na društvenim mrežama - Zombijane Bones.

"RemRes" tim uviđa da pandemija potpuno mijenja industriju proizvodnje medicinske opreme, a oni imaju ideju da naprave 'remote' respiratore (RemRes) i dodatak koji se može instalirati na postojeće respiratore kako bi se i njima moglo upravljati sa udaljenih lokacija. Tim čine student elektrotehnike, Edin Hot, kao i doktorand elektrotehnike, Alija Dervić.

"Štreberko" tim želi da razvije virtuelnog karijernog mentora koji će pomoći svima onima koji traže posao - od uređenja LinkedIn profila do strategija traženja posla i snalaženja tokom samog intervjua. Štreberko će se pobrinuti da svi oni koji tokom obrazovanja nijesu stekli ovakve vještine to sada dobiju, a njihov tim čine Milo Radulović, Srđan Tomović i Marina Đurđić.

"Team Respira" želi da pomogne zdravstvenom sistemu tako što će izraditi jeftine mehaničke respiratore. S obzirom na to da je potražnja za tim uređajima u porastu širom svijeta, oni vjeruju da mogu da povećaju ponudu i budu konkurentni na tržištu.

Taj tim čine diplomirani inženjeri Ilija Vuksanović, Spasoje Šćekić, Filip Asanović i Božidar Pavlović, Žanka Anđelić i Ardijan Mavrić.

"The duo" ima u planu kreiranje platforme na kojoj bi svi građani i preduzeća mogli da ponude svoje resurse koje trenutno ne koriste. Oni bi usluge ustupali bez ikakve nadoknade, a istovremeno zarađivali od njih ili zasnivali partnerski odnos sa korisnikom. Da ta ideja dobije finalnu formu, pobrinuće se preduzetnici Uroš Bulatović i Andrej Šeter.

"Tim AB+" namjerava da česte objave na društvenim mrežama o hitno potrebnim jedinicama krvi zamijeni mobilnom aplikacijom i veb sajtom na kojem će dobrovoljni davaoci, ali i oni kojima je krv neophodna, moći da imaju uvid u informacije o zalihama u njihovom gradu ili obližnjoj bolnici. Tim čine Stefan Fuštar, Danijela Marković, Miljan Marković i Vuk Đuranović.

Tim "Moja Crna Gora App" će omogućiti internet prezentaciju svim biznisima, a uključivanje geolokacije olakšaće pronalaženje kompanija. Osim ovih funkcija, aplikacija predviđa i kupovinu poklon vaučera, sistem dostave ili naručivanja i međusobno povezivanje preduzetnika.

Taj tim čine Dario Vuksanović, Vanja Vuksanović, Krešimir Miljanić, Saša Banjac i Branko Pejić.

"Trguj.Me" ima namjeru da kreira online prodavnicu kojoj bi prioritet bila prodaja proizvoda domaćih proizvođača, koji ne bi imali nikakve troškove izgradnje posebne web prodavnice, a čak bi i dio digitalnog marketinga bio automatizovan.

Takvo rješenje pokušaće da tokom dva dana pretvore u sajt za kupovinu Tijana Soković, Vesna Ivanović, Sanja Lazić, Marina Radunović i Ivan Radunović.

Tatijana i Aleksandar Dlabač, članovi tima YouLearn, platformu najjednostavnije opisuju kao YouTube za učenje, a cilj je da stvore mjesto na kom će nastavnici i roditelji moći da kreiraju edukativne igre svojoj djeci. Oni su kazali da će platforma biti posebno pogodna za nastavnike koji će moći da prate napredak svojih učenika i sprovode online testove.

Ključni kriterijumi za odabir bili su održivost, mogućnost replikacije rješenja, uticaj, izvodljivost, vremenski rok i inovativnost.

Tokom predstojećeg vikenda, finalisti će uz podršku mentora raditi na izradi predloženih rješenja. Odabrana rješenja fokusirana su na tri prioritetne oblasti: zaštita života i javnog zdravlja, ubrzanje oporavka ili obezbjeđivanje održive budućnosti.

Coronathon.me je prvi online hakaton u Crnoj Gori, koji organizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nauke i Ministarstvo kulture, u partnerstvu sa udruženjima DevClub, Digitalizuj.Me, kompanijom Alicorn, Naučno-tehnološkim parkom, Investiciono-preduzentničkim centrom Tehnopolis i M:tel digitalnom fabrikom.

Medijski partneri događaja su RTCG, Televizija Vijesti, ND Vijesti, Portal Analitika i portal CDM.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније