Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila:M.M. ]

23. 04. 2020. 13:00   >>  13:14 3

ČESTITKA FEJZIĆA

Više nego ikada slijediti upute vjere i nauke

Vjernici islamske vjere u vremenu kada se svijet suočava s pandemijom infektivne bolesti koja prijeti životu i zdravlju ljudi, više nego ikada pozvani su da slijede upute vjere i nauke, poručio je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

 

 

On je, u poruci povodom Ramazana, naveo da je to mjesec pobjede nade nad strahom, milosti nad grijehom, spasa nad iskušenjem.

Fejzić je rekao da Ramazan iznova podsjeća da su odricanje i strpljivost najdjelotvorniji put do uspjeha i dostizanja Allahove, dž.š., milosti.

"Danas, više nego ikad, dok se svijet suočava s pandemijom infektivne bolesti, koja prijeti životu i zdravlju ljudi, ali i poretku koji živimo, pozvani smo da slijedimo upute vjere i nauke. One su iste - odricanje i strpljenje", kazao je Fejzić.

On je naveo da se iz istorije islama zna da je jedan od Poslanikovih savremenika, vojskovođa Amr ibn Asi, suzbio kugu u Šamu pozivom stanovništvu da se raziđe i izoluje.

"Uporedivši zarazu sa vatrom, govorio je da se ona može ugasiti jedino ako se svi ljudi izoluju i prestanu biti njeno gorivo. To se i desilo. Uz Božiju pomoć vjerujemo da će tako biti i sada", rekao je Fejzić.

On je naveo da vjernici, nemaju pravo da sebičnošću i razmaženošću ugrožavaju živote najranjivijeg sloja društva.

"Biološka selekcija ne može biti izgovor savremenom čovjeku za istrebljenje generacije s čijih smo ramena iznjedreni", kazao je Fejzić i dodao da opravdano privremeno ograničenje slobode kretanja i okupljanja ne smije biti teret muslimanu.

"Zar nije ramazanski itikaf upravo praksa samoizolacije u molitvi najboljih među nama", kazao je Fejzić.

On je poručio da treba imati na umu da teret ove krize najviše snose zdravstveni radnici, uz druge hrabre ljude koji stoje na braniku odbrane od nevidljivog neprijatelja.

"Sjetimo se i brojnih porodica koje je kriza dodatno potisla na rub egzistencije. Oni su heroji ovog vremena. Pomolimo se za njih! Potražimo ih oko sebe i pomognimo im, jer humanost i solidarnost nijesu svojstva bankovnog računa već velikog srca. Ramazan nas tome uči", kazao je Fejzić.

On je podsjetio da vjernici ovaj Ramazan dočekuju bez vjerskih obreda u džematu, teravija i iftarskih okupljanja.

"Nije to izbor naše generacije već sudbina koja nas je zapala. Potrudimo se da pojačanim individualnim ibadetima nadomjestimo odsustvo kolektivnih obreda. Iskoristimo vrijeme u osami za spoznaju i bliskost sa Gospodarom vidljivih i nevidljivih svjetova. Sve je na Zemlji prolazno, pa i ovo", poručio je Fjezić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније