Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

19. 04. 2020. 11:11 >> 11:08

OROVIĆ PORUČUJE

Na ETF-u svi raspoloživi resursi za kontinuitet nastave

Sve aktivnosti na Univerzitetu Crne Gore prilagođene su novonastaloj situaciji, pa i na polju naučnih radova, gdje se koriste svi online razpoloživi resursi, kako bi se održao kontinuitet rada, kazala je prorektorica Univerziteta Crne Gore i predsjednica Naučnog odbora UCG prof. dr Irena Orović.

U trenutnim okolnostima, kako je istakla, istraživanja se uglavnom obavljaju u segmentima koji ne zahtijevaju mjerenja i prikupljanje podataka na terenu, kao ni rad u većim grupama i laboratorijama, već više istraživanja u domenu analize i procesuiranja postojećih podataka, obrade uzoraka, naravno uz korišćenje onlajn baza podataka, računarske opreme i softverskih alata, kao i svih drugih dostupnih onlajn servisa.

Univerzitet Crne Gore obezbijedio je pretplatu i pristup brojnim servisima i najeminentnijoj naučnoj literaturi iz kolekcije "Web of Science", kroz ugovor sa kompanijom "Clarivate Analytics".

"Istraživači na Univerzitetu Crne Gore mogu koristiti 'Clarivate Analytics' platformu tokom pripremanja naučnih publikacija, za odabir i sistematizaciju kvalitetne literature, bolju informisanost i veću dostupnost naučnih sadržaja. Osim toga, koristimo ovaj period za pripremu novih projektnih aplikacija, definisanje novih projektnih ideja, i čini se da trenutni manjak društvenih aktivnosti i nešto smanjeni opseg administrativnih obaveza može doprinijeti čak i povećanju individualnih istraživačkih aktivnosti. Ono što nam najviše nedostaje je saradnja sa širom naučnom zajednicom kroz mobilnost istraživača, učešće na naučnim skupovima i slično, ali i to se obavlja kao i svuda u svijetu trenutno putem video konferencija", objasnila je Orović.

Kako je dodala, Zahvaljujući dostupnosti sadržaja u okviru Web of Science baze podataka, istraživači na UCG su dobili priliku da koriste servise, pretraživačke i analitičke alate u okviru WoS-a koji im mogu biti od značajne pomoći prilikom izbora naučne literature, pregleda atraktivnih istraživačkih oblasti i radova, sistematizacije i kategorizacije naučnih publikacija publikovanih od strane renomiranih svjetskih izdavača.

"Prije nekoliko dana završena je prva onlajn obuka za korišćenje ove platforme putem video konferencije. Proces obuke je snimljen i dostupan je našim korisnicima u vidu video materijala. Međutim, ovo je samo početak aktivnosti na tom polju, odnosno prva u nizu obuka koje će biti organizovane u narednom periodu za naše istraživače, a svakako ćemo organizovati i obuke uživo čim se za to stvore uslovi. Smatramo da naša naučna zajednica može u velikoj mjeri da iskoristi prednosti ovih servisa za unapređenje kvaliteta i efikasniju selekciju odgovarajuće naučne literature", kazala je Orović.

Na Elektrotehničkom fakultetu s obzirom na specifičnosti ovih fakulteta održavanje onlajn nastave se odvija uz značajne napore kao i na cijelom Univerzitetu.

"Trudimo se da prilagodimo nastavni proces novonastalim okolnostima. To podrazumijeva prevashodno prilagođavanje nastavnih materijala onlajn učenju, kao i prilagođavanje načina izlaganja gradiva, a to sve opet zavisi od same prirode materije koja se izučava. Napomenimo da je struktura predmeta takva da postoje različite discipline, fundamentalne, teorijsko-stručne, praktične, a koje su opet vrlo specifične za svaki od tehničkih fakulteta. Imamo mnoštvo slučajeva, gdje se predavanja izvode onlajn uz pomoć tableta koji se koristi umjesto table za pisanje, izradu zadataka i ilustrovanje primjera, zatim pomoću interaktivnih prezentacija, a takođe imamo i softverskih i programerskih disciplina u okviru kojih studenti sa nastavnicima i saradnicima onlajn rade na implementaciji programskih kodova", objasnila je Orović.

Ona je istakla i napore profesora i saradnika koji snimaju određene izvedbe na opremi koja trenutno nije dostupna studentima, jer se nalazi u laboratorijama, te studentima prezentiraju izvedbu kroz snimljeni video materijal.

"Profesori sa Elektrotehničkog fakulteta su napravili veoma inovativno rješenje, odnosno platformu za onlajn učenje, koja omogućava zakazivanje termina, postavljanje obavještenja, prezentaciju video materijala i održavanje video konferencija korišćenjem isključivo naših servera. Dakle, postoje brojne mogućnosti i ulažu se ogromni napori zbog situacije u kojoj se svi nalazimo, a sa ciljem da se prevaziđu sva ograničenja i da se očuva kvalitet nastavnog procesa", kazale je prorektorica.

Jako je važno, kazala je, da se održi kontinuitet u radu, a to je moguće jedino ukoliko se svakog dana ispunjavaju aktivnosti u skladu sa određenim rasporedom.

"Studenti, treba da prate predavanja ukoliko su u mogućnosti, a osim toga, trebaju da završavaju i svoje individualne aktivnosti, domaće zadatke, seminarske radove i eseje. S obzirom na to da su dostupni svi nastavni materijali, studenti bi trebali da rješavaju sve svoje dileme ili eventualne nedoumice oko nastavnog gradiva blagovremeno i u intenzivnim konsultacijama sa nastavnicima i saradnicima. Naša zajednička misija je da uvijek damo sve od sebe i da ostvarimo najbolje rezultate u datim okolnostima", poručila je Orović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније