Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M. ]

18. 04. 2020. 09:05 >> 09:02

OD UVOĐENJA MJERA

Tunel Sozina bilježi značajan pad prolazaka vozila

Kompanija Monteput, koja gazduje tunelom Sozina, od uvođenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) bilježi značajan pad prolazaka vozila, a time i priliva novca.

Direktor Monteputa, Jonuz Mujević, kazao da je 12. aprila kroz Sozinu prošlo 334 vozila, što je apsolutno najlošiji rezultat od otvaranja tunela. Od početka godine do 12. aprila kroz Sozinu je prošlo 441,18 hiljada vozila, a u prva dva mjeseca ove godine promet je bio veći nego u istom periodu prošle godine.

„Kao posljedica pandemije, broj vozila u martu i aprilu je drastično opao tako da je za ova četiri mjeseca manji ukupno za 18,49 odsto, odnosno za 100,09 hiljada vozila“, rekao je Mujević Pobjedi.

On je objasnio je da je do 12. aprila od putarine naplaćeno 1,61 milion EUR, što je 17,8 odsto manje nego u uporednom periodu.

„U periodu od 12. marta do 12. aprila, kad je počela primjena prvih mjera NKT-a, kroz Sozinu je prošlo 78,09 hiljada vozila, što je 57,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine“, precizirao je Mujević.

U prvih 12 dana aprila od putarine je naplaćeno 82,4 hiljade EUR, a u istom periodu prošle godine 268,3 hiljade, odnosno za 69,29 odsto. Rekordan dan u ovoj godini je bio 14. februar kada je kroz tunel prošlo 6,11 hiljada vozila, a najmanje vozila od otvarnja tunela prošlo je 12. aprila – svega 334.

Mujević je naveo da je za prvih 12 dana aprila kroz Sozinu prošlo 16,8 hiljada vozila, odnosno 1,4 hiljade dnevno. U istom periodu u prošloj godini kroz Sozinu je prošlo 68,12 hiljada vozila, odnosno 5,68 hiljada dnevno.

„Dakle, u ovom mjesecu bilježimo drastičan pad prolaska vozila i to za 78,71 odsto“, kazao je Mujević.

On je naveo da je u prošloj godini Monteput ostvario neto prihod od 8,53 miliona EUR, dok su neto rashodi iznosili 6,84 miliona EUR, pa je kompanija imala pozitivan finansijski rezultat prije oporezivanja od 1,68 miliona EUR.

„U odnosu na prošlu godinu, ostvaren je 5,5 odsto veći finansijski rezultat, dok je 31. marta plaćena obaveza za porez na iskazanu dobit od 128,95 hiljada EUR, pa je nakon plaćenog poreza na dobit ostvaren pozitivan rezultat od 1,56 miliona EUR“, rekao je Mujević.

On je saopštio da se gradnja prve dionice auto-puta realizuje u skladu sa ugovornom dokumentacijom, a shodno odluci Vlade i NKT-a radovi na kapitalnim investicijama se ne prekidaju.

„Svakako da će se pandemija odraziti i na brzinu gradnje, ali za sada ostaje ugovoreni rok, kraj septembra ove godine“, kazao je Mujević.

Izgradnja sistema trajnog napajanja auto-puta električnom energijom i petlje Smokovac, prema njegovim riječima, teku prema utvrđenom dinamičkom planu.

Kroz tunel Sozina je, od otvaranja 15. jula 2005. do 12. aprila, prošlo 33,94 miliona vozila i ostvaren ukupan prihod od 113,16 miliona EUR.

Ukupno zaduženje za gradnju tunela bilo je 47,28 miliona EUR i to za glavnicu 24 miliona, a za kamatu 17,28 miliona EUR. Ostalo je da se vrati još 15,7 miliona EUR, a posljednja rata dospijeva 15. aprila 2030. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније