Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

18. 04. 2020. 08:14 >> 08:11
29

MITROPOLIT MIHAILO

Sabotiranjem mjera SPC nastavlja atak na državu

Crnogorska pravoslavna crkva dosljedno poštuje mjere i bez ostatka ih sprovodi. Liturgije se vrše bez prisustva vjerujućih. Te mjere su opravdane i svrsishodne da bi se zaštitilo zdravlje građana, pa će i predstojeće vaskršnje praznike obilježiti vjerskom službom bez prisustva vjernika, saopštio je za Pobjedu mitropolit CPC Mihailo.

Sveštenstvo i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve, nakon što se okončaju procedure povraćaja nezakonito upisane crkvene imovine s Beogradske patrijaršije na crnogorsku državu moći će, uvjeren je poglavar CPC Mihailo, da uđu u manastire i crkve u našoj zemlji.

“Sljeduje potpisivanje ugovora između države i Crnogorske crkve kojime će se to pitanje urediti”, istakao je on.

Mihailo smatra i da će Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, pošto se ukinu mjere Nacionalnog koordinacinog tijela za zarazne bolesti o zabrani svih okupljanja zbog sprečavanja širenja korona virusa, zbog čega su prekinuli protestne litije organizovane kako bi napravili pritisak da onemoguće primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, biti nastavljene, jer su one, kako mitropolit Mihailo navodi, politički motivisane.

“Tako, spregnuti, politički, finansijski i medijski centri političke moći iz Beograda, Banjaluke i velikosrpska opozicija u zemlji, pokušavaju da zemlju uvedu u stanje haosa, i preuzmu vlast”, naglašava on.

"Mjere koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti podrazumijevaju zabranu svih javnih okupljanja uključujući i vjerska. Crnogorska pravoslavna crkva ih dosljedno poštuje i bez ostatka sprovodi. Liturgije se vrše bez prisustva vjerujućih. Te mjere su opravdane i svrsishodne da bi se zaštitilo zdravlje građana. Tako da ćemo predstojeće vaskršnje praznike obilježiti vjerskom službom bez prisustva vjernika. Molićemo se Gospodu Bogu za zdravlje i brz oporavak oboljelih i spas naroda od ove opasne zaraze", istakao je on.

On smatra da je to što su sveštenici SPC održavali liturgije sa vjernicima, neodgovoran odnos cetinjske filijale Beogradske patrijaršije prema građanima, koji nije, kako kaže, primjeren Crkvi.

"Primjetno je da njena centrala poštuje naredbe nadležnih državnih organa Srbije, i to ne samo u pitanju sprečavanja zaraze od korona virusa, dok njena filijala u Crnoj Gori doslovno prezire sve crnogorske državne organe, institucije i samu državu. Jer je suština njenoga nacionalnoga bića velikosrpska, stoga je lojalna samo državi Srbiji i protežira njene interese. U našoj zemlji, osnažena podrškom političkih centara iz Srbije, to čini brutalno i sa zadnjim namjerama. Takvim odnosom prema građanima, vjerujućim i državi pokazuje da je on uperen protiv svih interesa ove zemlje, s nespornim ciljem da slomi ustavni poredak. To je nastavak sukoba između naše države i Beogradske patrijaršije, u novim okolnostima i drugim metodama, nastao povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji će se završiti njenom kapitulacijom, i to kapitulacijom za sva vremena," naveo je on.

On kaže da ne treba zaboraviti da je od korona virusa u Ukrajini umrlo više monaha i jedan vladika, u Srbiji jedan vladika, a zaraženo je više sveštenika.

"U Italiji je umrlo oko stotinu sveštenika. Zato će vjerujući Crnogorske pravoslavne crkve uskršnje dane da provedu u kućama s porodicom. Dok ćemo mi u Crkvi službu vršiti bez prisustva vjernika. Ali s molitvom na usnama za sve one koji ovih dana brinu o nama i našem zdravlju, koji su spremni i živote da polože za odbranu nas i svih naših najmilijih od zaraze korona virusom. Molićemo se da Bog osnaži sve one koji se zalažu da spriječe širenje zaraze i liječe oboljele, a oboljele da milosrdno okrijepi," kaže on.

 

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније