Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Infobiro; Objavila: M.M. ]

15. 04. 2020. 19:22 >> 19:21

PORTAL eZDRAVLJE

Dnevno se onlajn izda preko 17.000 recepata

Podstaknuti vanrednim stanjem izazvanim epidemijom virusa Kovid19, iz Fonda za zdravstveno osiguranje pokrenuli su niz servisa koji građanima omogućavaju onlajn pristup sistemu zdravstvene zaštite.

Prema riječima direktora Fonda Seada Čirgića, mjere već daju rezultate, pa je zabilježen značajan pad posjeta domovima zdravlja.

Samo na dnevnom nivou se, kako je dodao, preko onlajn platforme eZdravlje izda preko 17.000 recepata.

"Namjera Fonda za zdravstveno osiguranje u svim prethodnim aktivnostima je da koristeći savremene tehnologije na što bolji i brži način obezbijedi pristup našim osiguranicima sistemu zdravstvene zaštite i ostvarivanju ostalih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Mogu konstatovati sa zadovoljstvom da smo uspjeli u svim tim projektima. Gledajući brojke u korišćenju tih servisa primjetili smo da su naši osiguranici prepoznali značaj svih servisa koji je u njihovom interesu - Da ga koriste na što bolji način, što češće i na taj način smanje broj odlazaka kod ljekara", kazao je Čirgić.

On je, u izjavi za agenciju Infobiro Montenegro ukazao na činjenicu da je upravo zahvaljujući onlajn servisima Fonda, broj posjeta zdravstvenim ustanovama znatno manji.

"Od DZ Podgorica dobili smo informaciju da se, u odnosu na redovne okolnosti, broj posjeta smanjio ispod 10 odsto u odnosu na redovne okolnosti. Velika zasluga jeste korišćenje ovih elektronskih servisa koje smo obezbijedili za naše građane. Rekao bih da se sad prepoznaje značaj elektronskog recepta, odnosno prošle odluke Fonda o ukidanju štampane verzije recepta. Na dnevnom nivou bude izdato oko 17.000 recepata, pa možete misliti koliko bi to stvaralo gužvu", istakao je on.

Čirgić je podsjetio da kod izabranih ljekara najviše dolaze upravo hronični bolesnici, da bi im bila propisana redovna terapija.

"U međuvremenu, obezbijedili smo mogućnost našim osiguranicima da od kuće mogu sebi obezbjediti Pin kod koji je preduslov za korišćenje Portala eZdravlje, na kojem se nalaze svi ovi elektorsnki servisi. Za ovaj kratak period mogu reći da je 11.000 naših osiguranika od kuće sebi obezbijedilo Pin kod, odnosno, da trenutno 85.000 naših osiguranika ima mogućnost korišćenja naših servisa", naveo je direktor Fonda.

Posebno je istakao dobru organizaciju DZ.

"U svakodnevnoj smo komunikaciji posebno sa DZ Podgorica. Oni su napravili odličnu organizaciju, na svega šest pultova DZ se sada pružaju usluge našim osiguranicima. Za obradu svih zahtjeva upućenih na elektornske servise prema DZ (a najviše se odnosne na servis eNaručivanje, za poručivanje terapija i produžavanje bolovanje) obezbjeđen je jedan pult u DZ Bulevar Ivana Crnojevića bb ( nekadašnji VMC) gdje trenutno rade dva ljekara - administratora koji obrađuju sve zahtjeve upućene elektronskim putem. U ovom momentu imamo informaciju da postoji izvjesno kašnjenje u obradi svih zahtjeva, ali i obećanje od strane ljekara da će svi zahtjevi bit obrađeni u narednim danima", rekao je Čirgić.

Pitanje je dana kada će lijek Concor stići u Crnu Goru

Čirgić se kratko osvrnuo i na nestašicu lijeka protiv visokog krvnog pritiska i angine pektoris Concor.

"S obzirom da postoji puno interesovanja od naših osiguranika kada će doći lijek Concor u naše apoteke, želim da ih obavijestim da imamo obavještenje od Montefarma da je lijek već na putu, krenuo je iz Njemačke , i pitanje je dana kada će doći do Crne Gore", pojasnio je Čirgić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније