Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

10. 04. 2020. 20:03 >> 21:49
1

DPNCG

"Objavljivanje lažne vijesti neće se riješiti hapšenjem građana"

Okolnost da pojedini mediji, postupajući neprofesionalno i uz kršenje novinarske etike, objavljuju lažne vijesti neće se riješiti hapšenjem građana koji tu vijest podijele na društvenim mrežama, saopštilo je Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

Generalna sekretarka DPNCG Mila Radulović saoštila je da ta organizacija izražava duboku zabrinutost zbog činjenice da se u Crnoj Gori nastavljaju hapšenja za navodno širenje panike.

"Takvo postupanje opasno ugrožava slobodu izražavanja koja se, prema odredbama Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, može ograničiti samo ako je tako nešto propisano zakonom, zasnovano na legitimnom cilju i neophodno u demokratskom društvu. Radi o tzv. trodjelnom testu prema kojem nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju moraju procijeniti da li zadiranje u slobodu izražavanja prelazi dozvoljenu granicu", navela je Radulović.

Prema mišljenju DPNCG-a, u kontekstu prvog koraka trodjelnog teksta, naročito je sporno da li se nekritički može smatrati da je nastalo “širenje panike” ako tu paniku niko, osim policije i tužilaštva, ne vidi.

"Takođe, smatramo da ne može biti neophodno u demokratskom društvu da se bilo koje lice lišava slobode i poziva na krivičnu odgovornost zbog toga što je određenu vijest podijelilo na društvenoj mreži", kazala je Radulović.

Navela je da specifične situacije koje nastanu u društvu, kao što je u konkretnom slučaju proglašenje epidemije zarazne bolesti, pred državne organe stavljaju poseban zadatak da u takvim okolnostima obezbijede poštovanje osnovnih prava i sloboda.

"Svoju sposobnost, ozbiljnost i profesionalnost državni organi pokazuju tako što taj zadatak uspješno ispune, a svako drugačije postupanje ugrožava društvo u cjelini i sprječava njegov dalji razvoj", zaključila je Radulović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније