Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi [ Mina ]

08. 04. 2020. 15:20 >> 15:18
1

OMBUDSMAN

Većinska zajednica da iskaže solidarnost prema Romima

Većinska zajednica treba da iskaže solidarnost prema Romima i da svako, u skladu sa mogućnostima, ponese dio odgovornosti u nastojanju da njihovu budućnost učini manje teškom, posebno u aktuelnoj situaciji, apelovano je iz institucije Ombudsmana.

Zaštitnik Siniša Bjeković danas je čestitajući Svjetski dan Roma, podsjetio da su u čitavom spektru osjetljivih kategorija društva, odavno visoko na ljestvici najugroženijih članovi romske zajednice, pored starih, osoba sa invaliditetom i djece.

Prema njegovim riječima, tek što su kao država i društvo zakoračili u sasvim novo poglavlje odnosa prema Romima i njihovim pravima, aktuelna situacija otvorila je čitav niz dilema i pitanja, od kojih su neka urgentna i prioritetna.

“To je prevashodno pitanje zdravlja i biološkog opstanka, posebno najugroženijih unutar same populacije Roma tokom trajanja pandemije, u uslovima kada im život, odnosno ekonomski i socijalni potencijal, ne omogućavaju adekvatan odgovor na katastrofu koja pogađa skoro pa čitavu civilizaciju”, kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu institucije.

Kako se navodi, umjesto ponovljenih poziva za poboljšanje položaja Roma i ukazivanja na njihov težak život, Zaštitnik apeluje na sve ljude dobre volje da se solidarišu sa ovom zajednicom.

“I svako ponese makar djelić odgovornosti u nastojanju da njihovu budućnost učinimo manje teškom, nego što će ona u doglednom vremenu objektivno biti svima nama, imajući u vidu sve izazove koji nas očekuju”, kaže se u saopštenju.

Zaštitnik u kontinuitetu u svojim izvještajima podsjeća da romska i egipćanska zajednica i dalje ostaju najugroženije i najviše izložena diskriminaciji u društvu, kao i da građani prema njima iskazuju najveću etničku distancu.

Ključni problemi koji ometaju, usporavaju ili onemogućavaju društvenu inkluziju Roma odnose se, kako se navodi, na nizak nivo obrazovanja i stručne osposobljenosti, nedostatak ličnih isprava i neriješen pravni status, tešku ekonomsku i socijalnu situaciju.

To se odnosi i na neformalno zapošljavanje i ograničenu ponudu radnih mjesta, život u nesigurnim i nestandardizovanim prebivalištima, nedostatak garancija u vidu nekretnina i stalnih izvora primanja, diskriminaciju i neprihvatanje od šire zajednice.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније