Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 04. 2020. 14:40 >> 14:40
1

APEL DIREKTORATA

Imanja čistiti u kontrolisanim uslovima

Iz Direktorata za vanredne situacije apeluju da građane da aktivnosti koje preduzimaju na spaljivanju prikupljenog korova i čišćenju svojih imanja čine u kontrolisanim uslovima koji neće dozvoliti širenje požara. Nadležni organi će, kako dodaju, pažljivo pratiti situaciju u vezi sa ovim pitanjem i, shodno informacijama sa terena, preduzimati zakonom predviđene mjere. Naglašavamo da će posebnu odgovornost snositi oni građani sa čijih imanja dođe do prenošenja požara i izazivanja materijalne štete.

Na osnovu dobijenih informacija od strane komandira opštinskih službi zaštite i spašavanja, situacija vezana za požare na otvorenom prostoru je ovih dana veoma komplikovana, ocijenjeno je iz Direktorata za vanredne situacije.

"Naime, zahvaljujući lijepom vremenu veliki broj građana boravi u prirodi i uređuje svoja imanja i, na taj način, prikuplja značajnu količinu gorivih materija u vidu suvog granja, lišća itd. Takođe, vrše se nekontrolisana paljenja ogromnih površina livada, makija i šumskog područja, naročito na sjeveru Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Sve to, kako dodaju, ukupno stvara veliki rizik na tim područjima, koji se vrlo često pretvara u nekontrolisane požare, a koji pričinjavaju značajnu materijalnu štetu i iziskuju maksimalno angažovanje učesnika sistema zaštite i spašavanja.

"Imajući u vidu da su pripadnici službi zaštite i spašavanja i ostali učesnici sistema zaštite i spašavanja angažovani i na poslovima vezanim za suzbijanje širenja koronavirusa, njihovo angažovanje na gašenju požara predstavlja dodatno opterećenje", ističu iz Direktorata.

Razumijevajući potrebu građana za obavljanjem poljskih radova, iz Direktorata za vanredne situacije apeluju da aktivnosti koje preduzimaju na spaljivanju prikupljenog korova i čišćenju svojih imanja čine u kontrolisanim uslovima koji neće dozvoliti širenje požara.

"Veoma je važno da u tim aktivnostima imaju opremu i sredstva kojima mogu izvršiti gašenje požara u početnoj fazi (lopate, ašove, grabulje, sudove napunjene vodom itd)", navodi se u saopštenju.

Nadležni državni organi, kako su kazali, pažljivo će pratiti situaciju u vezi sa ovim pitanjem i, shodno informacijama sa terena, preduzimati zakonom predviđene mjere.

"Naglašavamo da će posebnu odgovornost snositi oni građani sa čijih imanja dođe do prenošenja požara i izazivanja materijalne štete", ističu iz Direktorata.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a i ostali subjekti u sistemu zaštite i spašavanja, kako dodaju, spremni su da, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, odgovore na ovakve situacije.

"Još jednom pozivamo građane da, u situaciji kada se borimo za zdravlje naših građana, pokažu potreban nivo svijesti i odgovornosti", zaključuje se u saopštenju Direktorata za vanredne situacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније