Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 04. 2020. 12:26 >> 12:25
2

CGO

Poništiti izbor direktora AZLP-a

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra da izbor Ivana Medojevića, direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), nije bio sproveden u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka i traži od Savjeta AZLP-a da ovaj izbor poništi i raspiše novi konkurs. Kao razlog navode da u trenutku izbora, Medojević nije bio nezavisan od izvršne Vlasti.

Podsjećaju da Zakon o zaštiti ličnih podataka u članovim 53 i 54 propisuje uslove i ograničenja za imenovanje članova Savjeta Agencije.

"Među ograničenjima, u članu 54, jasno se navodi da za predsjednika i člana Savjeta Agencije ne može biti imenovano lice koje je “3) imenovala ili postavila Vlada Crne Gore”", navodi se u saopštenju CGO-a.

Vlada Crne Gore je, kako dodaju, na 142. sjednici, dana 7. novembra 2019.godine, odredila Ivana Medojević za v.d. generalnog direktora Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

"Određivanje Medojevića na visoku poziciju unutar izvršne vlasti od strane Vlade Crne Gore, bez obzira što je u pitanju v.d. pozicija, predstavlja nesumnjivo njegovo imenovanje odnosno postavljenje a samim tim je prekršen stav 3) člana 54 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prilikom njegovom izbora na mjesto direktora AZLP-a. Dalje, odredbom člana 49 stav 2 istog Zakona propisano je da je Agencija u svom radu samostalna i nezavisna, a preduslov za ostvarivanje samostalnosti i nezavisnosti je da se na čelne funkcije u AZLP imenuju lica koja su nesumnjivo nezavisna od izvršne vlasti. Činjenica je da se kao član Kabineta ovog Ministarstva Medojević i prijavio za mjesto direktora AZLP, i da je na toj poziciji bio i na dan kad je Savjet AZLP-a većinom glasova odlučio da podrži njegovu kandidaturu 3.aprila 2020.godine. Zbog toga je očigledno da u trenutku izbora Medojević nije bio nezavisan od izvršne Vlasti i da je njegov izbor suprotan odredbi člana 54 stav 3 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

CGO poziva Savjet da hitno poništi izbor Medojevića i da raspiše novi konkurs a Zakon dosljedno primijeni a ne da kako su kazali, u situaciji kada je fokus javnosti na pandemiji novog virusa korona krši Zakon.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније