Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 04. 2020. 10:54 >> 10:52
1

CGO

Studenti da se bore za sebe i svoju budućnost u CG

Povodom 4.aprila - Dana studenata, Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva crnogorske studente da budu aktivniji u osvajanju sopstvenih studentskih prava, a posljedično i boljih uslova za kreiranje svoje budućnosti u Crnoj Gori.

U toj NVO smatraju da, iako brojna, studentska populacija, koju danas čini oko 25.000 studenata na crnogorskim univerzitetima, ostaje nedovoljno vidljiva i aktivna u crnogorskom društvu.

"To je naglašeno i kad je riječ o bazičnim studentskim pravima, a što ilustruje i nedovoljna agilnost da i u trenutnoj situaciji, pandemije novog korona virusa, studenti utiču na svoje matične univerzitete i profesore da ulože veći napor kako bi im se osigurao kontinuitet u radu fakultetskih jedinica i određeni nivo kvaliteta nastave u danima učenja od kuće", navodi se u saopštenju.

Iz CGO navode da im se ovih dana javljao ne mali broj studenata sa navodima da online nastava nije organizovana na odgovarajući način niti unificirana po fakultetskim jedinicama.

"Dodatno, na crnogorskim univerzitetima i dalje radi dio akademskog osoblja sa sumnjivim referencama a koji ne mogu biti uzor mladima, niti kreirati neophodnu kritičku svijest u visokom obrazovanju i nauci", navodi se u saopštenju.

Studentski glas se, smatraju, slabo čuje čuje kada je riječ o ovim pitanjima iako je to, dodaju, presudno važno za kvalitet njihovih studija i snagu diplome koju će dobiti nakon završetka.

"Prema nalazima CGO-a za potrebe 'Studije o mladima u Crnoj Gori 2018/2019', mladi su polovično zadovoljni kvalitetom obrazovnog sistema, a značajan broj njih (62,91%) je uvjeren u potpunosti u postojanje slučajeva korupcije u obrazovanju. U međuvremeni, kontinuirano raste broj mladih koji žele da napuste Crnu Goru, što zabrinjava jer izgleda da mladi bez borbe odustaju od budućnosti u Crnoj Gori. I pored retoričke želje crnogorskih vlasti da zadrže mlade svršene visokoškolce i da se oni vrate nakon obrazovanja u inostranstvu, činjenica je da nema razvijenog sistemskog ni strateškog pristupa tom pitanju, ali više ni inicijative samih studenata da se na tome više radi", kazali su.

CGO poziva studentske organizacije i studente da javno otvorenije i konkretnije pričaju o problemima sa kojima se suočavaju, kao i da predlože načine na koji se ti problemi mogu prevazilaziti.

"Jer ako se studenti sami ne bore aktivnije za sebe i svoju budućnost u Crnoj Gori neće to niko drugi činiti za njih", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније