Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

03. 04. 2020. 15:10 >> 15:11

ŠEHOVIĆ

"Kriza pokazala da znanje treba da bude na pijedestalu"

Svako turbulentno doba nosi velike rizike, ali i velike mogućnosti. Situacija u kojoj se našla ne samo Crna Gora već čitav svijet, još jednom je pokazala staro pravilo: iz kriza i tektonskih promjena rađaju se velika unapređenja, i sistema i pojedinaca, poručio je ministar prosvjete, Damir Šehović povodom 4. aprila - Dana studenata.

Ministar ističe da su izazovi sa kojima smo suočeni iznijeli na površinu ogroman značaj mladih, obrazovanih ljudi, znanja i tehnološke pismenosti i opremljenosti.

"Upravo takvi mladi ljudi, koji su do juče bili u studentskim klupama, sada, uz starije kolege, sa ponosom nose projekat učenja na daljinu #UciDoma. Upravo takvi mladi ljudi, koji su tek izašli sa nastavničkih fakulteta, sada preko najsavremenijih e-platformi mogu da čuvaju znanje svojih đaka čak i u ovakvim okolnostima. I upravo vaše nekadašnje kolege su sada nama iznijele i tehnički dio #UciDoma inicijative za samo 6 dana", navodi Šehović.

Dodaje da je ovo vrijeme pokazalo spremnost naših fakulteta i studenata da alternativnim kanalima nastave svoje obrazovanje, na kome će počivati naša budućnost.

"Negativna dešavanja koja su nas zadesila pokazala su koje je mjesto znanja u ovom društvu: na pijedestalu. Vi ćete nas voditi kroz mirne periode, ali i ovakve situacije. Znanje sa visokoobrazovnih ustanova u Crnoj Gori zato mora biti takvo da sjutra, kada se sa pozicije stručnjaka budete obraćali građanima Crne Gore, ti građani znaju da mogu da vam vjeruju", navodi Šehović.

Ministar poručuje da će Ministarstvo, sa svoje strane, učiniti sve da zasluži povjerenje crnogorskih studenata.

"Nastavićemo da pratimo primjenu prakse u obimu od 25% na svim fakultetima; pratimo primjenu besplatnih osnovnih studija, a od ove godine i magistarskih; zajedno sa Univerzitetima radimo na razvoju istraživačke komponente visokog obrazovanja; u kontinuitetu povećavamo broj studentskih razmjena, kojih je već sada više stotina godišnje; te ostvarujemo partnerski odnos sa vama", zaključuje Šehović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније