Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

29. 03. 2020. 12:58 >> 12:55

CGO PODNIO ZAHTJEV

Direktora ASK-a izabrati u transparentnom postupku

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je, juče drugi put, Savjetu Agencije za sprječavanje korupcije zahtjev za obezbjeđenje transparentnosti 17. sjednice Savjeta ASK-a zakazane za sjutra, ali i efikasnosti u odlučivanju izbora novog direktora.

CGO je i ranije podnio isti zahtjev Savjetu za sjednicu koja je trebalo da se održi 24. marta koja je bila odložena. Po dostupnim informacijama ni tada taj zahtjev nije bio uvažen.

CGO cijeni da Savjet ASK-a ima mogućnosti da, koristeći brojna i lako dostupna sredstva moderne tehnologije, i u okviru mjera koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti uslijed okolnosti izazvanih epidemijom COVID19, obezbijedi direktan video i audio prenos sjednice putem interneta i na taj način osigura javnost svog rada.

Veoma je važno da institucije ne zloupotrijevljavaju propisane mjere zaštite od COVID19 radi sužavanja javnosti svog rada, a posebno kada se radi o ključnim pitanjima iz zakonom propisanih nadležnosti. Član 3 stav 1 Poslovnika o radu Savjeta ASK-a propisuje javnost rada ovog tijela.

Na navedenoj sjednici biće obavljeni razgovori sa potencijalnim budućim direktorom ASK-a. CGO vjeruje i da niti jedan od prijavljenih kanidata ne želi da, ukoliko bude izabran, mandat započne sa hipotekom da je biran na “tajnoj” sjednici Savjeta ASK-a.

Takođe, CGO je po drugi put predložio Savjetu Agencije da na istoj sjednici, a nakon sprovedenih intervjua sa kandidatima, donese i odluku o izboru direktora ASK-a. Nema potrebe da se u ovim uslovima Savjet sastaje više puta oko istog pitanja, upravo imajući u vidu stroge, ali neophodne, mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Na ovaj način bi se doprinijelo neophodnoj efikasnosti postupka.

Iz objavljene informacije na sajtu ASK-a, jasno je da Savjet nije uvažio naše zahtijeve. Ukoliko Savjet nastavi insistirati na ovom vidu netransparentnog i neefikasnog pristupa, pozivamo članove Savjeta da javnosti pojedinačno obrazlože razloge za takvu odluku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније