Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 10. 2013. 13:14 >> 13:14
4

LGBT FORUM

Traže zaštitu od Lukšića

Iz LGBT Foruma Progres pozdravili su potpisivanje zajedničke izjave ministara vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske Igora Lukšića i Vesne Pusić o podršci LGBT zajednici i njenoj zaštiti od diskriminacije.

 

 

Naime, crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Lukšić i njegova hrvatska koleginica Pusić, na marginama Croatia Foruma u Dubrovniku potpisali su zajedničku izjavu o borbi protiv homofobije i transfobije.

"LGBT Forum Progres pozdravlja potpisivanje izjave i izražava zadovoljstvo što su LGBT tematika i zaštita LGBT zajednica integralni dio interesovanja crnogorske diplomatije i predmet bilateralnih odnosa. To je u skladu sa usvojenom vladinom LGBT politikom - Stretegijom za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progras. 

Ta NVO je, kako se navodi, snažno zagovarala kreiranje i usvajanje nacionalne LGBT politike, posebno dijela koji se odnosi na međunarodnu LGBT politiku.

"Tim povodom je vođena intenzivna komunikacija i debata sa resornim organima. Ovim strateškim dokumentom Crna Gora se obavezala da će, kroz svoju spoljnu politiku, pružiti međunarodni doprinos, promociji ljudskih prava LGBT osoba. Potpisivanjem izjave, prve te vrste u istoriji naše diplomatije, učinjen je značajan regionalni istup. To je značajan uspjeh crnogorske i hrvatske diplomatije. Osim što zahtijevamo da se izjave sprovode u praksi, i uspostavi konkretna međudržavna saradnja, od crnogorske diplomatije očekujemo da se aktivnosti usmjere prema ostalim zemljama, posebno prema susjedima, u regionu - Srbiji, BiH, Kosovu, Makedoniji i Albaniji", navodi se u saopštenju. 

Šefa diplomatije, kako su istakli, pozivaju da uloži svoj politički i profesionalni auteritet kako bi se unaprijedio pristup tužilaštva prema zaštiti LGBT zajednici u Crnoj Gori.

"Krivično-pravna zaštita LGBT osoba u Crnoj Gori, za razliku od Hrvatske, je izuzetno slaba. Poštujući autonomiju državnih tužilaca neophodno je unaprijediti njihovu posvećenost sankcionisanju nasilja i mržnje nad LGBT osobama. To je i u interesu međunarodnog imidža i kredibiliteta Crne Gore", zaključili su u LGBT Forumu Progres.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније