Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi [ Mina ]

26. 03. 2020. 15:37   >>  15:47

CKCG

Do sada pomogli oko 1,25 hiljade porodica

Crveni krst (CKCG) je od kada su uvedene prvo mjere u borbi protiv koronavirusa, humanitarno pomogao oko 1,25 hiljada porodica dok su kupovinu i druge obaveze obavili umjesto 600 osoba, kazali su iz te humanitarne organizacije.

Iz CKCG su agenciji MINA rekli da je psihosocijalnu podršku dobilo oko 550 korisnika, dok su njihove geronto domaćice redovno obilaze starije.

„Različitim vidovima pomoći smo do sad pomogli oko 2,4 hiljade korisnika. Od toga smo distribuirali humanitarnu pomoć za 1,250 porodica, obavili kupovinu ili druge obaveze umjesto 600 lica (starijih, hroničnih bolesnika, osoba sa invaliditetom, ljudi u izolaciji)“, kazali sui z CKCG.

Kako su naveli do sada su djelovali interventno i iz sopstvenih resursa pa su se trudili da što prije pomogu najugroženije porodice.

„U međuvremenu nam je stigla donacija od porodice Glendžo u prehrambenim i higijenskim artiklima, kao i pomoć u preko četiri tone krompira od firme Red Commerce", navode iz Crvenog krsta.

Iz te organizacije su rekli da očekuju humanitarne pakete i od kompanije Voli, a iz Šajo Group najavljena im je donaciju do 100 hiljada kilograma brašna.

Iz CKCG su kazali da će do kraja sedmice poslati prve količine pomoću u sve crnogorske opštine.

„Svakog dana dobijamo veliki broj zahtjeva, i nemoguće je na sve odmah odgovoriti jer doniranu pomoć treba spakovati, poslati na teren, a kolege moraju prethodno analizirati sve zahtjeve“, kazali su iz CKCG.

Oni su objasnili da će pomoć distribuirati kontinuirano, zbog velikog broja zahtjeva, i kako budu pristizale donacije.

„Molimo sve koji su u mogućnosti, a posebno privrednike, da nas podrže kako bismo što bolje odgovorili na potrebe najugroženijih“, kazali su CKCG.

Prema njihovim riječima, u većini opština ugroženiji su građani u ruralnim područjima a posebno starija domaćinstva.

Kako su naveli, njihovi volonteri pomažu ljudima koji su u samoizolaciji tako što im obavljaju kupovinu i druge obaveze.

Oni su objasnili da CKCG na spisku korisnika ima i ugrožene porodice iz Tuzi i u saradnji sa tom opštinom su prije novonastale situacije pomoć distribuirali za dest najugroženijih porodica.

„Aktivnosti smo svakako planirali da nastavimo, ali sa Operativnim štabom razmatramo koji je to najbolji način djelovanja, s obzirom okolnosti“, kazali sui z CKCG.

Oni su naveli da je do sada širom Crne Gore angažovano oko 450 volontera iz CKCG, 100 zaposlenih i 130 geronto domaćica.

„Za sada je broj volontera dovoljan. U nekim opštinama smo uspostavili saradnju sa drugim organizacijama i institucijama.Javio nam se i veliki broj pojedinaca i organizovanih grupa i ponudio svoje volonterske usluge", kazali su iz CKCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније