Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 03. 2020. 13:23   >>  13:22 2

CGO

Pravo na istinu imaju žrtve, njihove porodice i porodice nestalih

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom 24. marta – Međunarodnog dana prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i dostojanstva žrtava, ukazuje na značaj odgovornog i sistematičnog odnosa donosioca odluka, pravosudnih organa i obrazovnih institucija ka civilizacijskoj obavezi utvrđivanja činjenica zločina počinjenih tokom ratova 90-ih, konkretnih rezultata u procesuiranju ratnih zločina i rasvjetljavanju sudbine nestalih.

"Pomak u ovoj oblasti nije samo jedan od uslova na našem putu ka EU, već i preduslov izgradnje održivog multietničkog sklada, povjerenja i tolerancije unutar Crne Gore. Ratni zločini ostavljaju dalekosežne posljedice koje se ne mogu adresirati deklarativnim izjavama bez konkretnih akcija", navodi se u saopštenju.

Osim procesuiranja počinilaca i utvrđivanja odgovornosti, neophodno je, kažu, sistemski raditi na demistifikaciji, osudi i suzbijanju ideja i postupaka koje su dovele do ratnih zločina, ali i prolongiranja i obesmišljavanja konačne pravde.

"Pravo na istinu ne smije biti umanjeno marginalizacijom aktivista, trivijalizacijom kulture sjećanja i “friziranjem” udžbenika istorije. Na kraju, moramo se suprotstaviti svim društvenim tendencijama koje u Crnoj Gori spriječavaju suočavanje sa kontroverznim temama naše prošlosti. Samo na taj način možemo graditi jako građansko društvo, otporno na lokalne i regionalne nacionalističke trzavice koje i danas postoje", navodi se u saopštenju CGO-a.

Iz te NVo dodaju da unutar dijela organizacija civilnog društva i državnih institucija u Crnoj Gori živi diskurs o važnosti suočavanja sa prošlošću.

Ipak, smatraju da je očigledna potreba šireg i inkluzivnijeg javnog dijaloga, funkcionalnosti postojećih mehanizama i jačanja institucionalnih kapaciteta u ovoj oblasti.

Podsjećaju da posljednja istraživanja CGO-a pokazuju da građani znaju za ratove 90-ih i ratne zločine, ali nakon četvrt vijeka i dalje nijesu spremni da konkretno govore o tim dešavanjima.

"To je pokazatelj i nedostatnosti obrazovnog sistema, manjka dijaloga i neadekvatnog suočavanja sa kontraverznim pitanjima iz naše skorije prošlosti", kazali su.

Ističu da ratni zločini, nezavisno od toga ko su u njima žrtve a ko počinioci, nikada ne smiju biti zaboravljeni.

"Podjednako, ne smijemo dozvoliti da naslijeđe nerazjašnjene prošlosti, 25 godina nakon završetka sukoba, bude opterećenje savremene Crne Gore. Istovjetno pravo na istinu koju imaju žrtve i njihove porodice imaju i porodice nestalih. Njihove nerazjašnjene sudbine stoje kao opomena našoj nefukcionalnosti i neodgovornosti", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније