Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

24. 03. 2020. 11:05 >> 18:00
21

HRAPOVIĆ ODGOVORIO

Testova za analizu briseva ima dovoljno

Reagujući na pismo Sindikata doktora medicine, ministar zdravlja Kenan Hrapović, kazao je da nije istina da u Crnoj Gori nema prijemnih punktova, ni testova za analizu briseva na KOVID-19, te da je u trenutku kada se zdravstvo bori sa svjetskim problemom suzbijanja virusa, njegova porodica zloupotrijebljena.

 

"Moja djeca nijesu bila prioritet u nabavci maski u odnosu na bilo kojeg zdravstvenog radnika, niti će to ikad, dok sam ja na čelu ovog resora, biti moguće", naveo je Hrapović. 

Ministar je reagovao na pismo koje je Sindikat uputio premijeru Dušku Markoviću, navodeći da se zdravstveni radnici u našoj zemlji suočavaju sa brojnim problemima u borbi novog koronavirusa.

Odgovor prenosimo integralno.

Kao ministar, ali prije svega kao otac.

Bijedno je i mizerno, političke i bilo koje druge poene prikupljati na nečijoj djeci. Stoga žalim one koji, u nedostatku boljih argumenata u borbi protiv mene lično, i kao ministra zdravlja, i kao Kenana Hrapovića imenom i prezimenom, redovno uhode moju djecu na društvenim mrežama.

Danas su otišli korak dalje i tu djecu izlozili javnom linču, bez ikakvog povoda.

Moja supruga i ja smo za ovih nepunih 19 godina djecu vaspitavali da prije svega budu dobri ljudi, da nas svojim ponašanjem nigdje ne postide i da uvijek budu primjer drugima. Sa ponosom mogu reći da smo u tome i uspjeli. U ovoj situaciji, onima koji neuspješno sve ovo vrijeme pokušavaju voditi rat sa mnom, zasmetalo je to što su dali primjer kako se odgovorno ponašati u situaciji u kojoj se nalazimo, a u skladu sa preporukama nadležnih, te ljude koji ih prate na društvenim mrežama pozvali da taj primjer slijede. Tužno je što autor saopštenja Sindikata doktora medicine i ovu situaciju koristi za lični obračun sa mnom. Pogotovo znajući da je moja supruga doktor stomatologije, te se podrazumijeva da, u svakoj situaciji, i u svom domu ima po nekolike maske, rukavice i osnovnu medicinsku opremu. 

Neistina je da prijemni punktovi ne postoje, isti su već pripremljeni ispred KCCG, bolnica Nikšić, Bar i Berane koje smo definisali kao ustanove koje su najbolje opremljene kadrovski, tehnički i sa kapacitetima. Naime, ispred ovih ustanova po planu su postavljeni medicinski kontejneri Crvenog krsta. Takođe je neistina da nije urađen plan postupanja u slučaju COVID-19, jer je isti uradio i Institut za javno zdravlje, ali i sve ostale JZU.

Još prije dvije nedjelje sam obavio razgovor sa kineskim ambasadorom na temu donacije Kine u medicinskoj zaštitnoj opremi i dolasku kineskih stručnjaka koji bi zajedno sa našim doktorima sprovodili mjere zaštite i liječenja naših građana od novog korona virusa. Kao što su građani upoznati, a siguran sam da bi i dr Milena Popović Samardžić, kao jedan od autora pisma Premijeru, isto trebala znati, već je stiglo 1000 testova kojima se utvrđuje COVID-19, a ostatak donirane opreme očekujemo narednih dana. Testova, a ne briseva, kako se navodi u pismu, jer se bris uzima da bi se uradila analiza na virus, tj. za testiranje, što bi jedan epidemiolog trebalo da zna.

Dakle, testova za sada imamo dovoljno.

Zaključiću sljedeće - u situaciji kada je Crna Gora velika u očima čitave Evrope i svijeta zbog izuzetno uspješnog vođenja borbe protiv virusa COVID-19, dežurni kritičari, u nedostatku bilo kakvog povoda za napad, zloupotrijebili su moju porodicu. Ovim obraćanjem staviću tačku na ovu priču sa moje strane, jer trenutno, u borbi protiv virusa, imam pregršt prečih obaveza od vođenja ispraznih medijskih polemika sa neostvarenim pojedincima koje motiviše isključivo animozitet prema meni.

O meni neka govore rezultati koje sam na čelu tima Ministarstva zdravlja postigao za ove četiri godine, kao i rezultati koje sa saradnicima postižem u borbi protiv najveće prijetnje koja je zadesila planetu u novijoj istoriji, a o njima će govoriti ovaj tužni pokušaj obračuna sa mnom preko leđa moje porodice, tj. moje djece.

Sada smo svjedoci da oni koju su sebe proklamovali u vođe, inače nereprezentativnog Sindikata, pišu u prvom licu jednine, a stavljaju potpis organizacije, imaju vremena za širenje dezinformacija i prave štetu, po kojoj, podsjećanja radi, mogu i krivično da odgovaraju.

Nije problem kada rovarite po medicinskoj dokumentaciji članova porodice ministra zdravlja i to javno iznosite, nije problem ni kada vršite ekspertizu kakvoće zaštitnih maski ministrove djece - to vama na čast.

Ali, kada u trenutku civilizacijske borbe za opstanak, spočitavate neodgovornost državi i širite paniku iznošenjem netačnih informacija, onda treba dobro da porazmislite da li je ovo trenutak za medijsku pažnju. Biće vremena, ostanite u izolaciji (medijskoj), tako ćete dati više doprinosa.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније