Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi [ Mina ]

23. 03. 2020. 16:46   >>  16:45 2

GAZETA

Poljski mediji pišu o Crnoj Gori

Poljski ugledni nedjeljnik Gazeta preporučio je Crnu Goru kao destinaciju čija ljepota oduzima dah, a koju pored već poznate obale čine i nacionalni parkovi i planine, koje zauzimaju veći dio zemlje, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Poljski ugledni nedjeljnik Gazeta preporučio je Crnu Goru kao destinaciju čija ljepota oduzima dah, a koju pored već poznate obale čine i nacionalni parkovi i planine, koje zauzimaju veći dio zemlje, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Autorka članka, Malgorzata Kubalska, posebnu pažnju je posvetila nacionalnim parkovima Lovćen, Skadarsko jezero, Prokletije, Biogradska gora i Durmitor.

„Na svega 60 kilometara udaljenosti od Podgorice nalazi se Lovćen, u kom se ukrštaju mediteranska i kontinentalna klima, što je doprinijelo stvaranju jedinstvene flore. Ovo je mjesto koje je često nezaobilazno na putu za Kotor. Na jednom od najviših vrhova parka i samog planinskog vijenca - Jezerskom vrhu - nalazi se mauzolej vladike Petra II Petrovića Njegoša, odakle se pruža predivan pogled, između ostalog, baš na Bokokotorski zaliv“, navodi se u tekstu.

Ljubiteljima prirode Kublaska preporučuje da posjete i Nacionalni park Skadarsko jezero.

„Ovo veoma impresivno najveće jezero Balkanskog poluostrva proglašeno je nacionalnim parkom 1983. godine. Najpopularniju turističku atrakciju ovog predjela predstavlja krstarenje po jezeru, tokom koga možete posmatrati zanimljive biljne i životinjske vrste, uključujući pelikane, kormorane, kornjače i razne vodene biljke“, piše u članku.

Autorka preporučuje i posjetu Prokletijama koje su, kako je navela, jedan od najstarijih masiva u Evropi koji posljednjih godina privlači sve više posjetilaca.

„U parku se nalazi i najviši planinski vrh u Crnoj Gori - Zla Kolata (2534 metara nadmorske visine), kao i šarmantna dolina Grebaje, odakle vodi većina pješačkih i planinarskih staza“, navela je Kublaska.

Kao čarobna mjesta u Crnoj Gori ona opisuje i nacionalne parkove Biogradska gora i Durmitor.

„Biogradska gora je, uz Bjalovješku šumu u Poljskoj, jedna od nekoliko prašuma u Evropi, dok se Nacionalni park Durmitor nalazi na UNESCO listi svjetske baštine. Za ime parka se smatra da vodi porijeklo od italijanske riječi dormire, što znači spavati, kao i od keltske riječi dur mi tor, što znači voda iz planine“, piše Kublaska.

Iz NTO je saopšteno da je ove zime crnogorske ski centre posjetio i čuveni poljski vlogger, Karol Werner, koji se može pohvaliti da je Crnu Goru upoznao u svim godišnjim dobima. Ipak, prema njegovim riječima, najljepši dio Crne Gore za njega je Durmitor, gdje je započeo ovogodišnju pustolovinu. Vrhunac ovogodišnje avanture za njega je bilo iskustvo Via Ferrate na Durmitoru.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније