Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine; Objavila:M.M. ]

23. 03. 2020. 08:42   >>  08:39 3

SAVJET ZA KONTROLU

Zabraniti ili ograničiti blindirana vozila za fizička lica

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je se ne smije dozvoliti registracija blindiranih automobila za fizička lica.

Rat klanova, serija likvidacija, mnogi izgubljeni životi članova familije, kumova, rodbine, bombe ispod vozila, natjerali su pripadnike kriminalnih struktura u Crnoj Gori da „čuvaju glavu” blindiranim vozilima. Iako su bezbjedni samo dok su u njima, kriminalci ne žale novac i izdvajaju vrtoglave sume za „tvrđave na točkovima”.

Savjet za građansku kontrolu rada policije nedavno je na sjednici, održanoj na Cetinju, diskutovao o bezbjednosti građana i radu kriminalističke policije. Po pozivu, u radu sjednice su učestvovali pomoćnik direktora Uprave policije i rukovodilac Sektora kriminalističke policije Enes Baković i načelnik Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Igor Popović.

Na sjednici je diskutovano i o posjedovanju blindiranih motornih vozila i zajednički je ocijenjeno potrebnim da se ne dozvoli njihova registracija za fizička lica.

„Svjesni smo da ova pitanja pokreću određene dileme sa aspekta zaštite prava, pa j e zato važno što prije započeti odgovarajući dijalog o mogućim rješenjima. Zašto bi prosječan, običan, građanin posezao za vozilima visoke zaštite? U nekim zemljama zahtjevi za veći osjećaj sigurnosti su razumljivi, ali naša zemlja je bezbjedna i građani uživaju u najvećoj sigurnosti. Ne bilježimo otmičarski kriminal, primjenu sile i nasilje na ulici, otimanje automobila”, kazao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković za Dnevne novine.

Na činjenicu da kriminalne strukture posjeduju blindirana vozila, kako je naveo, ne treba samo trenutno gledati kao na njihovu potrebu da u klanovskim obračunima budu bolje zaštićeni.

„Nije isključeno da se ta sredstva mogu koristiti jednog dana i protiv legitimnih policijskih operacija. Iskustva iz Evrope, konkretno Njemačke, govore da je policiji bilo teško pristupiti takvim vozilima i da je došlo i do povređivanja policijskih službenika. Mi u Savjetu cijenimo da treba pratiti ukupan društveni kontekst i podržati policiju, gdje je to god moguće, da u borbi protiv organizovanog kriminala bude efikasna, i uvijek u prednosti. Zato cijenimo da je generalno važno zabraniti ili striktno ograničiti nabavku ovih vozila za potrebe fizičkih lica”, pojasnio je Zeković.

NEMA EVIDENCIJE

Prema njegovim riječima, procedure za nabavku blindiranih automobila moraju biti stroge i kontrolisane.

„Na to ne smijemo gledati kao na bilo koju drugu komercijalnu aktivnost već u proceduru odobravanja uvoza odnosno registrovanja takvog vozila trebaju biti uključeni organi unutrašnjih poslova. Znači, ako se ne ide na zabranu onda se mora ograničiti i kontrolisati uvoz, nabavka i registracija blindiranih automobila za privatne svrhe. Dosadašnja praksa govori da svako ko želi i ima novca, može i dobiti takvo vozilo. To se treba mijenjati kroz uvođenje različitih provjera, posebno bezbjednosnih i provjera porijekla novca”, kazao je Zeković.

Uprava policije podnijela je, kako su saopštili Dnevnim novinama, odgovarajuću inicijativu u cilju izmjena odredbi Krivičnog zakonika u dijelu strože kaznene politike, kada su u pitanju najteža krivična djela izvršena na organizovan način, posebno ubistva, ali i nedozvoljeno držanje oružja, kao i inkriminacija pojedinih radnji u oblasti kriptovanih telekomunikacija i podataka.

„Inicirana je i izmjena u dijelu krivično procesnog zakonodavstva, posebno u dijelu odredbi koje se odnose na angažovanje prikrivenih isljednika. Shodno važećim propisima iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, ne postoji obaveza evidencije blindiranih vozila”, kazali su iz policije, navodeći da Uprava policije, kada su u pitanju eventualne zabrane ili inkriminacije u vezi sa blindiranim vozilima, imajući u vidu i uporednu praksu, razmatra inicijative za izmjene i dopune pozitivnih propisa.

CIJENE DO MILION EURA

Cijene blindiranih vozila kreću se, zavisno od stepena zaštite i modela, od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada, pa i milion eura.

Prema balističkim standardima zaštite, postoji sedam nivoa zaštite od takozvanih B2 do B8.

Oni koji žele da spriječe otimanje vozila ili pljačku biraju niže nivoe, a kada je zaštita života u pitanju traži se nivo koji će garantovati zaštitu od vojne municije i različitih eksploziva, gasa i drugih hemijskih sredstava.

B4 je soft oklop i štiti od pištolja i revolvera, kao što su meci „magnuma”, „tetejca”, „škorpiona” i „uzij a”.

B6 štiti vozilo i stakla i od pancirnog termo zrna iz „kalašnjikova,” dok B7 uz sve to, trpi i snajpersku municiju. Najviši stepen zaštite mora da ima otpor ako se baci ručna granata direktno na krov ili ispod poda vozila.

Međutim, blindiranim vozila nije najvažnija karakteristika bezbjednost koju pružaju, već to što se ne razlikuju od konvencionalnih automobila, i izgledaj baš kao standardni modeli i zaštita im je nevidljiva.

Cijena novih blindiranih automobila kreće se od oko 100.000 do milion eura. Cijena automobila zavisi od nivoa zaštite, a najpopularnije su “blinde” koje mogu da izdrže ili ublaže napad eksplozivom i raketnim bacačem, dok su na tržištu najviše zastupljena vozila koja mogu da izdrže napad automatskim oružjem.

Kada je riječ o blindiranim vozilima, prema onome što se može vidjeti na sajtovima velikih proizvođača automobila, na tržištu se nude dvije vrste takvih vozila.

Jedna su blindirane limuzine koje voze državni funkcioneri, biznismeni i mafijaši, u drugu grupu spadaju robustnija blindirana vozila namijenjena policiji, vojsci, humanitarnim radnicima i novinarskim ekipama u ratom zahvaćenim područjima.

Uglavnom je riječ o džipovima s pogonom na sva četiri točka, dakle radi se o naknadno prerađenim terenskim vozilima.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније