Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

22. 03. 2020. 14:55   >>  14:56

CEDIS UPOZORAVA

Zbog paljenja livada, ugrožena elektromreža

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) apelovao je da građani izbjegavaju paljenja vatre u blizini dalekovoda, jer time ugrožavaju elektrodistributivnu mrežu. Kako ističu, na području pljevaljske, beranske i šavničke opštine zbog oštećenja izazvanih požarima, posljednjih dana dolazilo je i do prekida u napajanju električnom energijom pojedinih sela ili naselja.

"U ovim izuzetno teškim danima za cijeli svijet, ekipe CEDIS-a se suočavaju sa novim problemom koji im otežava, ionako, težak posao da održe stabilnim elektrodistributivni sistem Crne Gore. Naime, na području opštine Pljevlja, kao i u Beranama i Šavniku, mještani u posljednjih nekoliko dana pale livade, a te nesmotrene radnje izazivaju požare koji neminovno ugrožavaju dalekovode i niskonaponsku mrežu, jer su ovi objekti na seoskom području, uglavnom izgrađeni na drvenim stubovima. To uzrokuje dugotrajne prekide u napajanju električnom energijom korisnika na tim područjima", ističu u CEDIS-u.

Kako naglašavaju, zbog havarija izazvanih požarima na livadama, došlo do ispada dalekovoda "Židovići-Šumani-Odžak-Kosanica", sa kojeg se napaja veliki broj korisnika.

Dosta problema bilo je i zbog ugroženosti dalekovoda 10 kV "Borovice", "Krupice", "Orlja", "Komini", "Boljanjci", a štetu je pretrpjela i niskonaponska mreža za selo Kovač.

"Usljed požara izgorjelo je oko 10 nosnih stubova i jedan A stub. Zbog toga su pojedina sela ostajala bez napajanja električnom energijom i duže od 20 sati. Ekipe CEDIS-a uspjele su da sve hvarisane stubove saniraju i trenutno svi korisnici imaju uredno napajanje električnom energiom. Međutim, na seoskim područjima pljevaljske i šavničke opštine ima puno požara koji još nijesu ugašeni i koji mogu napraviti dodatne probleme na distributivnoj mreži i uzrokovati nove prekide u napajanju električnom energijom", naglašava se u saopštenju CEDIS-a.

Još jedno su zamolili mještane, da se uzdrže od paljenja vatre, naročito u blizini energetskih objekata, da ne bi ugrožavali i sebe i druge i otežavali posao ekipama koje ulažu nadljudski napor da sačuvaju stabilnost elektrodistributivnog sistema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније