Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

18. 03. 2020. 09:49   >>  09:48 1

CAZAS

Građani da poštuju pravo na privatnost

U momentu kada je koronavirus zvanično potvrđen u Crnoj Gori, iz CAZAS-a apeluju na solidarnost i odgovornost građana. Upozoravaju na često neprovjerene i nepotpune informacije, koje se distribuiraju putem raznih grupa na društvenim mrežama. Oni su apelovali na građane da poštuju pravo na privatnost oboljelih od koronavirusa

 

"Ukoliko vas je neko kome je potvrđen korona virus obavijestio o tome, jer ste bili u kontaktu, trudite se da te informacije komunicirate sa nadležnim institucijama putem telefona 020 412 858. Ukoliko dobijete instrukcije od zdravstvenih institucija da obavijestite osobe sa kojima ste bili u kontaktu, učinite to na način koji prije svega garantuje zaštitu ličnih podataka i privatnost oboljelom pacijentu", navode iz CAZAS-a.

Oni su podsjetili da se svakom pacijentu garantuju prava propisana Zakonom o pravima pacijenata, te s time u vezi svaki pacijent ima pravo na privatnost i povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju pacijenata.

"Ukoliko dijelite fotografije osoba koje su inficirane na društvenim mrežama i širite informacije o nečijem zdravstvenom stanju, direktno kršite nečije pravo na privatnost i prava pacijenata. Za isto možete snositi pravne posljedice," naveli su iz CAZAS-a.

Imajući u vidu da zdravstveni sistem aktivno radi na kontroli epidemije, oni ističu da vjeruju da će se poštovanjem protokola i metodologije djelovanja u ovim situacijama doći do svih koji su bili u riziku i u skladu sa tim reagovati.

"Naš tim će kontinuirano pratiti distribuciju ovakvih informacija u javnosti, na društvenim mrežama kao i u medijima i u skladu sa time podnijeti potrebne prigovore zaštitnicima prava pacijenata kako bi se svakom pacijentu obezbijedila prava koja su mu Zakonom definisana," zaključuju iz te NVO.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније