Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

13. 03. 2020. 16:35   >>  16:34

PREVENTIVNE MJERE

Tražili informacije o zaštiti uhapšenih

Zaštitnik, kao Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM), zatražio je danas informaciju o planovima i mjerama zdravstvene zaštite za lica lišena slobode, u kontekstu pripreme za eventualnu pojavu koronavirusa.

Djelujući u okviru preventivnog mandata NPM Crne Gore obratio se direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) Milanu Tomiću, kako bi se upoznali sa mjerama i radnjama ove ustanove u vezi sa zdravstvenom zaštitom lica lišenih slobode kao i zaposlenih službenika obezbjeđenja i tretmana.

"Obaviješteni smo da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija svakodnevno u komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje i Ministarstvom zdravlja, te da preduzimaju sve mjere i radnje u skladu sa preporukama Koordinacionog tima, u cilju odgovora na izazove koji mogu nastati u slučaju pojave korona virusa", kaže se u saopštenju.

Navodi se da se u odgovoru Tomića navodi se da sektor za zdravstvenu zaštitu UIKS-a prilikom zdravstvenih pregleda zatvorenika i novoprimljenih lica poklanja dodatnu pažnju u cilju prepoznavanja navedenog oboljenja i upoznavanja lica sa potrebom za povećanom pažnjom kada je u pitanju higijena.

„UIKS posjeduje dovoljan broj higijenskih paketa za potrebe lica lišenih slobode. Prostorije za izolaciju lica, za koja se sumnja da su eventualno oboljela od korona virusa, možemo u svakom trenutku da pripremimo, jer posjedujemo i svoje stacionare“, saopšteno je iz UIKS-a.

Navodi se da je Zaštitnik informisan da za eventualne potrebe prevoza lica iz referentnih zdravstvenih ustanova UIKS posjeduje i sopstveno ambulantno vozilo, koje raspolaže potrebnom opremom.

„Ističemo i da su zaposleni službenici upoznati sa preporukama Instituta za javno zdravlje po pitanju mjera zaštite i sprečavanja širenja korona virusa“, kaže se u odgovoru.

Nadležni u UIKS-u nastaviće sa preuzimanjem daljih preporuka Koordinacionog tima na zaštiti od COVID-a, a institucija Zaštitnika da prati njihovu primjenu.

"NPM je posebno skrenuo pažnju da bi bilo uputno uraditi krizni plan postupanja u slučaju nastanka krizne situacije, koji bi utvrdio konkretne smjernice za postupanje- kako zdravstvene službe tako i svih službenika UIKS-a i pripremio plan za način obavljanja svakodnevnih obaveza, sa moguće smanjenim kapacitetima", kaže se u saopštenju.

Zaštitnik apeluje na građane i javnost generalno da sa dužnom pažnjom prate uputstva nadležnih organa i ponašaju se odgovorno u cilju zaštite svog i zdravlja drugih ljudi u zajednici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније