Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 03. 2020. 19:16 >> 21:35
26

PROTEST PROTIV ZAKONA

Litije i večeras u nekoliko gradova

Litije i molebni održavaju se i večeras u nekoliko gradova u Crnoj Gori u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Podsjetimo, Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je danas da će se odgovorno postaviti prema daljoj zdravstvenoj situaciji u Crnoj Gori i preporukama stručnih zdravstvenih organa u vezi sa aktuelnim korona virusom.

Nikšić

I ovog četvrtka u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Niķšiću služen je moleban, nakon čega je ulicama grada krenula molitvena litija predvođena sveštenstvom i monaštvom. 

U Nikšiću je besjedu održao bogetićki i pješivački paroh Radmilo Čizmović.

Večeras su pročitane molitve za sve bolesne i njihovo ozdravljenje, kao i zdravlje svih zdravstvenih radnika.

"Teško je sporiti se sa bezbožnim, teško je ubjeđivati bezbožnog riječima zato se za njih treba moliti. Prije ćemo ih ubijediti djelima milisrđa i dobročinstva", poručio je Čizmović.

Bijelo Polje

Moleban u crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju služen je večeras u 18h, nakon čega je krenula litija građana do crkve svetog Nikolaja.

Obraćajući se poslije molebana protojerej Siniša Janković je kazao da sve ono što su "sticali na prljav i pogan način, što su sticali u mraku godinama, bilo im je malo pa su udarili na crkvu božiju."

Tivat

Tivatski paroh, Petar Petrović okupljenima je kazao da već više od dva mjeseca traju simbolične potvrde da je "narod na pravom i pravednom putu."

"Nećemo mi odustati da i takvoj našoj braći koja su zastranila, nastavimo slati ljubav, mir i dobro. Mi smo duboko ukorijenjeni u ovoj zemlji, vrijednostima na kojima počiva ova Crna Gora i te korijene ne može niko iščupati. Nikome ništa uzeli nismo, nismo crkvokradice i samo branimo ono što je naše", poručio je pored ostaloga, Petrović.

"Pozivam i braću muslimane da budu sa nama, jer je ova naša borba ujedno i borba za mesdžid u Tivtu", istakao je tivatski paroh, Petar Petrović.

Plužine

Iguman manastira Zagrađe, Lazar kazao je ispred crkve Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama da "oni koji su donijeli nakaradni zakon, protiv koga se bore jer vrlo dobro znaju šta iza toga stoji, vrlo brzo su to prebacili na politički nivo i pokušavaju da ih, kako kaže, optuže da se bave politikom.

Berane

U Beranama su večeras građani šetali od hrama Svetog Simeona Mirotočivog do manastira Đurđevi stupovi gdje je održan moleban.

Nakon molebana narodu se obratio paroh beranski jerej Miloš Cicmil.

„Ove naše sveštene litije čuvaju ime Božije u Crnoj Gori koje naša bezumna braća pokušavaju bezuspješno da utru. Kao i dalje što nabrajaju svoje izgovore i opravdavaju svoje bezumlje nije ništa manje ni to što često ističu da je država iznad Boga, ne znajući da je bog iznad svakog vremena i prostora“, istakao je Cicmil.

Bar

U osamnaest časova u hramu Svetoga Jovana Vladimira služen je moleban u Baru, a onda je molitvena povorka krenula ulicama grada i nazad do hrama.

 

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније