Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

11. 03. 2020. 08:56 >> 10:20

ORBAN SAOPŠTILA

Zbog korone inspekcija stalno na granicama

Zdravstveno-sanitarna inspekcija je na graničnim prelazima izdala 809 rješenja za stavljanje pod zdravstveni nadzor putnika iz dijela Kine i 406 rješenja za putnike iz drugih država, kazala je u Jutarnjem programu TVCG glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban. Napomenula je da niko nije u karantinu i istakla da je nakon jučerašnje odluke o pojačačanoj kontroli, iz Podgorice preraspoređen veliki broj inspektora na prelaz Dobrakovo. Zavisno od razvoja situacije odlučiće o daljim koracima.

 

 

Orban je istakla da sanitarna inspekcija vrši pojčan nadzor na graničnim prelazima nakon odluke Vlade od 26. januara.

„Od januara do pojave korona virusa u Italiji, stavljali smo pod nadzor samo putnike iz Kine, međutim, nakon toga se pridružila Italija, Japan, Singapur, Sjeverna Koreja i Iran za sada. Sanitarna inspekcija je boravila na aerodromima Golubovci i Tivat od prvog do posljednjeg leta. Kontrolisali smo i Luku Bar, Kotor i  Porto Montenegro, Zeleniku, kao i kopnene granične prelaze. Za sada se najveća kontrola na Debelom Brijegu i Sitnici.

Svi putnici koji ulaze u Crnu Goru, kako objašnjava, prvo se javljaju graničnoj policiji koja kontroliše odakle putnik dolazi i poziva sanitarnu inspekciju.

„Pošto je donešena odluka o pojačanom nadzoru sada je sanitarna inspekcija stalno na prelazima.  Inspekcija im daje da ispune upitnik koji je preveden na nekoliko jezika, zatim rizične putnike stavlja pod zdravstveni nadzor. Kada su pod zdravstvenim nadorim, putnici su u obavezi da se javljaju epidemiološkoj službi“, kaže Orban.

Orban je saopštila da je sanitarna inspekcija je na graničnim prelazima izdala 809 rješenja za stavljanje pod zdravstveni nadzor putnika  iz dijela Kine  i 406 rješenja za putnike iz drugih država.

„Svi putnici kod kojih sanitarna inspekcija utvrdi da imaju probleme, kašlju ili se požale, mi zovemo epidemiologa. Epidemiolog provjerava zdravstveno stanje putnika i određuje da li će biti testirani ili će se staviti u izolaciju. Još niko nije smješten u karantin “, kaže Orban.

Nakon jučerašnje odluke, sanitarna inspekcija će biti mnogo duže na graničnim prelazima.

„Dosta inspektora iz Podgorice je preraspoređeno na Dobrakovo, a kako se bude odvijala situacija odlučićemo o daljim koracima“, kazala je glavna sanitarna inspektorka.

Tvrdi da se nije moglo desiti da putnici za koje se utvrdi da dolaze iz Italije nijesu kontrolisani i da sanitarna inspekcija nije došla da ih provjeri.

„Inpektori su jako blizu granica, tako da su u najkraćem roku bili na prelazu“, kaže ona i poručuje:

„Molim građane koji su pod nadzorom da se javljaju, razgovaraju sa epidemiologom, da zovu sanitarnu inspekciju, da svi damo svoj doprinos da ovo što bezbolnije prebrodimo. "

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније