Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 03. 2020. 15:22 >> 19:47
2

SMCG

"Šundić da odustane od disciplinskih postupaka"

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) zatražio je od generalnog direktora RTCG, Božidara Šundića, da povuče odluku o pokretanju disciplinskih postupaka protiv novinara Nevenke Ćirović i Zorana Lekovića.

"Čvrsto vjerujemo da svi imaju pravo na slobodu govora pa samim tim i novinari Javnog servisa Crne Gore i borićemo se da to pravo zadržimo i da dokažemo da ne smijemo biti otpušteni kada se usudimo da iznesemo stavove koji su suprotni onome što naš poslodavac ili vladajuća elita misle. Borićemo se i za dostojanstvo naše profesije kao i za profesionalne standarde koji su, naročito u Javnom servisu, jasni", poručuju iz SMCG.

Dodaju da će o dešavanjima u RTCG obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne adrese.

"Tražićemo reakciju i pomoć svih onih koji sa pravom budno posmatraju degradaciju slobode medija i zaposlenih u njima, a prije svih Evropske delegacije u Crnoj Gori, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ambasade Velike Britanije, Misije OEBS-a u Crnoj Gori, a obavijestićemo i predsjednike Vlade, Skupštine i Crne Gore kao i Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara", zaključuje se u saopštenju GO SMCG.

Demokrate: Medijskih sloboda nema bez autonomije novinara

Nema poštovanja medijskih sloboda bez poštovanja novinara i njihove autonomije, navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su pozvali generalnog direktora RTCG da povuče odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv novinara Javnog servisa RTCG Nevenke Ćirović i Zorana Lekovića, jer je, kako smatraju Demokrate, neutemeljena i kao takva usmjerena na gušenje slobode novinarstva i javne riječi.

"Svi imamo pravo da nam se sviđaju ili ne sviđaju pojedini stavovi ili način izvještavanja novinara, ali niko nema pravo da osporava njihova ustavna prava i da poseže za proizvoljnim sankcijama," navodi se u saopštenju Demokrata.

Od presudnog značaja za razvoj demokratije u jednom društvu jesu novinari koji čuvaju dostojanstvo profesije i koji nepristrasno, hrabro i profesionalno ukazuju na sve društvene anomalije, navodi se u saopštenju Demokrata.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније