Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG/Mina, Objavila: R.B. ]

11. 03. 2020. 11:14 >> 16:47
33

RAZGOVARALI O ZAKONU

"Dijalog protekao u duhu uvažavanja i otvorenosti"

Dijalog ekspertskih timova o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti protekao u duhu uvažavanja i otvorenosti za argumente druge strane, kazao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, nakon sastanka sa predstavnicim Mitropolije crnogorsko-primorske. Član tima MCP Dragan Šoć, saopštio je da su predstavnici Vlade otvoreni za razgovor o izmjenama zakona.

"Argumenti koje smo čuli su stručni iako su međusobno suprotstvljeni, ali vjerujem da ima prostora da kroz stručnu argumentaciju dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja", poručio je Pažin i dodao da razgovore nastavljaju naredne sedmice.

Prvi sastanak ekspertskih timova o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti protekao je u duhu otvorenog i iskrenog dijaloga, saopštio je Dragan Šoć, član tima Mitropolije crnogorsko-primorske, nakon danas održanog sastanka. Predstavnici Vlade su, kako je kazao, otvoreni za razgovor o izmjenama zakona.

“Dogovorili smo se da sljedeći sastanak bude u srijedu, a da oni u međuvremenu daju komentar na naš predlog koji je podnijet na prošlom sastanku i da daju kontra predloge, kaže Šoć.

Apeleju na građane da na litijama pokažu da podržavaju zahtjeve legitimne crkve. Problem je, ističe Šoć, sam Zakon, a ne kako ga primijeniti. Na vladinom tvieter nalogu navodi se da su posvećeni dijalogu sa Crkvom, na dobrobit svih građana Crne Gore.

Premijer Dusko Marković, govoreći o dijalogu sa crkvom, kazao je da se razgovara o pojedinim članovima Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a ne o tome da li će se Zakon primjenjivati.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da sljedeći sastanak bude u srijedu.

„I da oni u međuvremenu daju komentar na predlog za izmjene i dopune Zakona koji im je podnijet na prethodnom sastanku. Očekujemo da daju ne samo svoj komentar, nego eventualne kontrapredloge na ovaj naš predlog“, dodao je Šoć.

On je kazao da je suština izmjena koju su predložili da se članovi 62, 63 i 64 Zakona promijene.

„U smislu da, umjesto da se stvori pretpostavka državne svojine, stvar vrati u poredak koji postoji u Crnoj Gori, a to je da onaj ko osporava nečiju svojinu,ima mogućnost da to dokaže u redovnom prevnom postupku“, precizirao je Šoć.

On je apelovao na građane da, u međuvremenu, „svojom snagom i brojnošću na sljedećim litijama pokažu da i dalje podržavaju zahtjeve legitimne crkve“.

„Vjerujem da će to doprinijeti da u sljedećim razgovorima predstavnici Vlade shvate da problem nije u tome kako će se Zakon primijeniti, nego u samom zakonu, i vjerujem da će to dati konačno pozitivni rezultat“, rekao je Šoć.

Predstavnici Vladinog ekspertskog tima nijesu davali izjave nakon sastanka koji je trajao više od četiri sata.

Na Vladinom Tviter nalogu saopšteno je da je Vlada je posvećena dijalogu sa Crkvom, na dobrobit svih građana Crne Gore.

Vladu je u razgovoru predstavljao potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef Kabineta premijera Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić. 

U ekspertskom timu za pregovore u ime Crkve bili su koordinator Pravnog savjeta MCP Velibor Džomić i članovi Savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke - advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević i Damjan Ćulafić, kao i doktor Vladimir Leposavić.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније