Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

10. 03. 2020. 11:23   >>  11:24 1

RADOVI NA 15 LOKACIJA

Za modernizaciju trafostanica 12 miliona

Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema(CGES), Njemačke razvojne banke(KfW), Konzorcijuma „Simens-Elnos” i konsultanta projekta - Tractabel-SEEC, obišli su radove na trafostanici u Herceg Novom, koji će građanima i privredi obezbijediti kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom. Trafostanica u Herceg Novom, kako je saopšteno iz CGES-a, samo je jedna od 15 lokacija – trafostanica širom Crne Gore na kojima su početkom godine započeti radovi koji uključuju zamjenu visokonaponske opreme, rekonstrukciju sistema upravljačke i zaštitne opreme, te integraciju nekoliko visokonaponskih trafostanica u SCADA sistem.

Projekat, vrijedan 12 miliona eura, u okviru kojeg se izvode radovi - “Transbalkanski elektroenergetski koridor (I): Sekcija Crna Gora, II dio'', jedan je od najznačajnijih investicionih projekata u Crnoj Gori.

Evropska unija je kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), za realizaciju ovog projekta, obezbijedila finansijsku pomoć od 25 miliona eura, a sredstva isplaćuje Njemačka razvojna banka (KfW). 

Ovaj projekat, navodi se, dio je veće inicijative iz Agende povezivanja - Transbalkanskog koridora koji će dalekovodima spojiti Rumuniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i dalje, podmorskim energetskim kablom i Italiju.

Kako je saopšteno, država Crna Gora i CGES, kao agencija koja upravlja projektom, u potpunosti podržavaju i kontinuirano daju svoj doprinos regionalnim inicijativama koje vode ka boljoj povezanosti država zapadnog Balkana i integraciji Crne Gore u regionalno i evropsko energetsko tržiše.

"U okviru projekta Trans-balkanski koridor II faza, nalazimo se na jednom od gradilišta komponenete I i II projekta u trafostanici u Herceg Novom. U okviru ovog podprojekta, predviđeno je da se u naredne tri godine u 15 trafostanica prenosne mreže izvrši zamjena visokonaponske opreme i rekonstrukcija zaštita i upravljanja", izjavio je prilikom obilaska trafostanice u Herceg Novom - Dragan Perunović, koordinator ovog projekta.

Perunović je istakao da je Projekat Trans-balkanski koridor, jedan od najznačajnijih energetskih i uopšte investicionih projekata u Crnoj Gori.

Prva faza projekta uveliko je u toku i predstavlja povezanu infrastrukturu projekta podmorskog kabla sa Italijom (trafostanica „Lastva” i dalekovodi „Lastva-Čevo-Pljevlja”). Druga faza projekta u Crnoj Gori znači nastavak povećanja prenosnih kapaciteta između Crne Gore i susjednih država BiH i Srbije.

"Glavni benefiti ovog podprojekta su sigurniji i pouzdaniji rad postrojenja, odnosno smanjenje broja i trajanja neplaniranih prekida u napajanju. Dodatno, nova visokonaponska oprema znači produženje vijeka trajanja glavnih elemenata prenosne mreže, odnosno smanjenje troškova održavanja", konstatovao je Perunović.

Inače, Projektom rekonstrukcija zaštita i upravljanja, ostvaruju se preduslovi za daljinsko upravljanje rasklopnom opremom iz nadležnog dispečerskog centra. Tokom 2019. godine, implementiran je još jedan važan projekat - novi SCADA sistem koji omogućava prikupljanje podataka iz prenosnih trafostanica, operativno planiranje rada sistema i upravljanje istim u realnom vremenu koji ispunjava sve najsavremenije zahtjeve evropske mreže operatora prenosa ENTSO-E.

Dodatno, ugradnja novih mikroprocesorskih zaštitinih uređaja, omogućiće veću analitičnost u Kompaniji, zaključio je Perunović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније