Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

10. 03. 2020. 10:19 >> 10:18

PEROVIĆ

"Životna sredina i dalje na marginama donosilaca odluka"

Pregovaračka pozicija za poglavlje 27, koju je Vlada Crne Gore ponudila zemljama članicama Evropske Unije, potvrđuje opravdane sumnje da još uvijek ne postoji politička volja da životna sredina i klimatske promjene budu u vrhu prioriteta donosilaca odluka, ocijenili su iz ekološkog pokreta "Ozon". Smatraju da je potrebno izvršiti značajne promjene u pregovaračkoj strukturi za poglavlje 27, jer, kako navode, ovakva pregovaračka pozicija pokazuje nedostatak razumijevanja procesa evropskih integracija.

Direktor "Ozona", Aleksandar Perović, navodi da su više puta, koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama, tražili pregovaračku poziciju, što im nije omogućeno do 5. marta ove godine, kada smo od Kancelarije za evrospke integracije dobili traženu informaciju.

"Ipak, u obavezi smo podijeliti sa javnosti, da Vlada i pregovaračke strukture, nijesu našle za shodno da nakon zakonskog isteka stepena tajnosti, što se desilo 7, februara tekuće godine, javno predstave detalje ovog važnog dokumenta , pa ukazujemo da je to veliki propust, koji nas još više uvjerava da je poglavlje 27 i dalje na magrinama onih koji postavljaju prioritete kako u državnim politikama, tako i kada je proces evropskih integracija u pitanju", navodi Perović.

Dodaje da su u "Ozonu" veoma zabrinuti zbog takve prakse.

"Uvidom u pregovaračku poziciju za poglavlje 27 može se potvrditi nemoć donosilaca odluka da brzo i efikasno sprovedu važeće zakone. kao i da insistiranjem na prelaznim rokovima, šalju jasnu poruku da institucije sistema nijesu pripremljene na neselektivno djelovanje, što je zabrinjavajuće i vjerujemo da je tako shvaćeno od EU, naročito nakon razgovora koje smo imali sa predstavnicima Evropskog parlamenta", navode, između ostalog, iz Ozona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније