Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

09. 03. 2020. 19:14 >> 20:29
1

SASTANAK NA CETINJU

Podrška Savjeta, čekaju rezultate policije

Savjet za građansku kontrolu rada policije podržao je rad Odjeljenja bezbjenosti Cetinje i Sektora kriminalističke policije i njihove rukovodioce i ocijenio da aktualizovanje njihove odgovornosti, u ovom trenutku, ne doprinosi uspješnom nastavku aktivnosti i napretku u istragama.

Savjet je danas na Cetinju održao sjednicu posvećenu bezbjednosti građana i radu kriminalističke policije.

U radu sjednici su, po pozivu, učestvovali pomoćnik direktora Uprave policije i rukovodilac Sektora kriminalističke policije Enes Baković i načelnik Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje Igor Popović.

"Imajući u vidu dosadašnje ukupno uspješne i konkretne rezultate, Savjet je podržao rad OB Cetinje i Sektora kriminalističke policije i njihove rukovodioce. Savjet je ocijenio da aktualizovanje njihove odgovornosti, u ovom trenutku, ne doprinosi uspješnom nastavku aktivnosti i napretku u istragama", saopšteno je iz Savjeta nakon sjednice.

Upozoreno je da intenzivirano nasilje kriminalnih grupa i njihovi obračuni pogoršavaju bezbjednosnu situaciju u zemlji i doprinose povećanju percipirane nesigurnosti građana.

Saopšteno je da Savjet ima odgovornost da u ime građana Crne Gore sprovodi jasan, razumljiv i djelotvoran nadzor nad policijom.

Navodi se da je Savjet podržao predstavljeni plan aktivnosti koji podrazumijeva puno uključivanje svih kapaciteta policije.

"Savjet očekuje prve rezultate uz preporuku da se nastavi sa senzibilisanim pristupom prema porodicama žrtava uz njihovu saradnju, uključenost i obaviještenost", kaže se u saopštenju.

Savjet je podržao napor Uprave policije da se posjedovanje kriptovanog telefona prepozna kao krivično djelo ili da se uvede njihova obavezna evidencije zbog vjerovatnoće da se iste koriste i izvan kriminalnog miljea.

Ocijenjeno je da je potrebno da se ne dozvoli registracija blindiranih motornih vozila za fizička lica.

"Savjet će preporučiti Vladi da razmotri mogućnost da podrži opštine koje nijesu finansijski u mogućnosti da samostalno to realizuju", ističe se u saopštenju.

Savjet, kako su kazali, preporučuje proaktivniji pristup Agencije za zaštiti ličnih podataka i slobodan pristup informacijama kod slučajeva nezakonitog postavljenog video nadzora na koji su im ukazali građani ili policija.

Ocijenjeno je da ima prostora za proširenje komunikacije između građana i policije, posebnu u okviru mjera bezbjednosti.

"Građanin se treba prepoznati i kao nosilac bezbjednosne politike pa je obaveza države da pristupi razvijanju odgovarajuće kulture", navodi se u saopštenju.

Ističe se da otklanjanju straha i nepovjerenja, pored zakonitog i kvalitetnog rada policije, doprinose i državno tužilaštvo i sudstvo čije su odluke suštinski važne za osjećaje sigurnosti i zaštićenosti kao i za stavove građana o sprovođenju zakona i dostupnosti pravde.

Savjet je preporučio Upravi policije da razmotri mogućnosti pokretanja radionica sa novinarima kako bi se bolje razmotrio rad kriminalističke policije i izbjeglo emotivno, laičko i spektakularno izvještavanje.

Navodi se da je Savjet preporučio da se prema svim novinarima osigura jednak pristup, bez diskriminacije, i sa njima vodi komunikacija putem zvaničnih kanala i procedura.

Savjet će Vladi predložiti pripremu inicijativa koje uključuju rad sa mladima i porodicama iz kojih oni potiču a registruju se u različitim kriminalnim aktivnostima.

Ocijenjeno je da mladi u sukobu sa zakonom postaju pogodna grupa za regrutaciju od strane teškog i organizovanog kriminala.

"Kod primjera da se pojedini pripadnici organizovanih kriminalnih grupa nalaze na slobodi, da im se prihvata jemčevina i vraća značajan novac pronađen pri pretresima njihovih prostorija, Savjet je prepoznao poništavanje i obesmišljavanje uspješnih policijskih aktivnosti", kaže se u saopštenju.

Ističe se da je Savjet iskazao interesovanje prema dostupnosti oružja uključujući i ručno pravljeno oružje i naprave na crnom tržištu i prepoznao da je to prijetnja bezbjednosti građana Crne Gore.

Saopšteno je i pohvaljen podatak da je u prošloj godini oduzeto 155 komada nelegalnog oružja i podnijeto 250 krivičnih prijava.

"Zajednički je konstatovana potreba oštrije kaznene politike u kod nelegalnog posjedovanja oružja, naročito na javnom mjestu. Savjet je ocijenio potrebnim da Vladi preporuči nastavak akcija kojima će se podržati vraćanje oružja, uključujuči i otkup od građana", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da su policija i pravosuđ najodgovorniji za stanje, prevenciju, kretanje, kontrolu i suzbijanje kriminala u društvu.

"U tom pravcu komunikacija i saradnja svih instituciaja koje sprovode i primjenjuju zakon treba biti unaprijeđena i koordinirana. Njihova eventualna razmimolaženja trebaju biti momentalno diskutovana, otklonjena ili pojašnjena", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je prepoznata neophodnost oštrije kaznene politike i prakse pa je Savjet, poštujući njihovu samostalnost i nezavisnost, pozvao Skupštinu Crne Gore i crnogorsko sudstvo da u tom kontekstu preuzmu odlučujuću odgovornost.

TV prilog: Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније