Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Milica Kapa, TVCG ]

08. 03. 2020. 16:28 >> 22:25
14

PROTIV FAŠIZMA

Osmomartovski marš održan u Podgorici

U organizaciji Centra za ženska prava, održana je aktivistička šetnja - osmomartovski marš, povodom Međunarodnog dana žena. Povorka je krenula sa podgoričkog Trga nezavisnosti, kroz ulicu Slobode, do spomenika Partizanu-borcu na Gorici. Ove godine, učesnice su marširale protiv fašizma, nacionalizma i bilo kog oblika nejednakosti. Poručile su da ima mnogo prostora da se unaprijedi položaj žena u društvu.

Osmomartovski marš, ove godine, održan je pod sloganom “Mrš fašizmu”. Poruka Centra za ženska prava jasna je i nedvosmislena. Kako kažu, sa oblicima diskriminacije žena mora oštro da se postupa.

"Vi znate da Osmi mart, kao borbeni praznik žena, uvijek svoju temu crpi iz nečeg što se dešava oko nas. Ove godine, svjedoci smo da se pojavljuju neke davno zaboravljene netrpeljivosti, fašizmi, nacizmi. To je nešto na šta mi odgovaramo ovakvom porukom", kaže Maja Raičević, direktorica Centra za ženska prava. 

Vrlo je važno da građani i građanke spoznaju koliki je značaj ženskog aktivizma i neophodnosti zalaganja za postizanje rodne ravnopravnosti, ali i borbe protiv nasilja nad ženama, poručeno je na skupu. 

"Smatramo da je važno da se naš glas čuje, smatramo da je važno da se glasovi i drugih žena čuju zbog toga što jedini način da bi imali neki balans jeste da imamo jednaka prava, da imamo jednaku podlogu za sve što radimo i da sam zajedničkim snagama možemo nešto da postignemo," kaže aktivistkinja Ivana Novković. 

"Moraju se sve akcije bazirati na tome da se popravi kvalitet života žena i da im se omoguću da ravnopravno učestvuju u javnim procesima, u procesima odlučivanja, da im se obezbijede dobri uslovi za rad, za zapošljavanje i, ono što svake godine govorimo, a to je da se konačno izračuna koliko je siromašnih žena u CG," kaže Raičević. 

Učesnice osmomartovskog marša skrenule su pažnju i na to da Institucije još uvijek nemaju dovoljno razumijevanja za, kako kažu, svakodnevne probleme ženske populacije i da, u tom dijelu, ima mjesta za napredak. A Međunarodni dan žena odličan je povod da se o tim problemima progovori.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније