Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vikend novine; Objavila: M.M. ]

08. 03. 2020. 08:15   >>  08:11 4

ZEKOVIĆ

Identifikacija policajaca unapređuje bezbjednost građana

Usvajenjem Uredbe o dopuni uredbe o boji i oznakama vozila i plovila, naoružanju i posebnoj opremi koji se upotrebljavaju za vršenje policijskih poslova, Vlada Crne Gore nastavlja da uspostavlja kulturu odgovornosti u policiji, smatraju u Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Neupitna identifikacija crnogorskih policijskih službenika, prema riječima predsjednika Savjeta Aleksandra Zekovića, jedan je od najvidljivih i konkretnih rezultata u mandatu ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića.

 

“Mi smo ga u tome snažno podržali i rekao bih da smo i aktivni promoteri tako kvalitetne, transparentne i reformske politike. Na tom pitanju su dugo insistirali Zaštitnik ljudskih prava i sloboda i građanski nadzor policije, civilno društvo, ali i međunarodna zajednica. U brojnim relevantnim međunarodnim izvještajima Crna Gora je negativno prepoznata zbog problema neoznačenih policijskih službenika koji su zlostavljali i mučili građane”, kazao je Zeković.

Usvajanje i ove uredbe je, kako je dodao, od izuzetne važnosti za povjerenje javnosti u policiju.

“Jasna i neupitna identifikacija svih policijskih službenika, u svim profesionalnim i operativnim situacijama, unapređuje bezbjednost građana, poštovanje ljudskih prava i potvrđuje vladavinu prava. Ovom mjerom i aktivnostima koje će uslijediti, pri njenoj implementaciji, potvrđuju se ozbiljnost i snaga države Crne Gore i riješenost naših vlasti da jačaju profesionalnost policije i štite ljudska prava građana”, pojasnio je predsjednik Savjeta.

Prema riječima Zekovića, nedostatak identifikacionih oznaka na uniformama i opremi policijskih službenika doprinosio je opstajanju i razvijanju policijske kulture koja je ograničavala demokratski nadzor i tužilačke istrage i generalisala negativna raspoloženja javnosti prema policiji.

“U prošlosti, svi predmeti u kojima je prepoznato prekomjerno policijsko postupanje na štetu građana sveli su se na konstataciju nadležnog tužilaštva koja glasi “Do danas izvršilac nije identifikovan” To je u praksi značilo da se u potpunosti opstruirao i blokirao rad i rezultati tužilaštva što je za posljedicu imalo da je značajan broj nezakonitih aktivnosti, posebno službenika bivše Specijalne antiterorističke jedinice, ostao nesankcionisan. Kršenje ljudskih prava ne smije ostati nekažnjeno”, zaključio je Zeković.

Podsjetimo, Vlada je na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, a u cilju ispunjavanja međunarodnih standarda u postupanj u policijskih službenika i onemogućavanja zloupotrebe i prekoračenja ovlašćenja od strane policijskih službenika, donijela Uredbu o dopuni uredbe o boji i oznakama vozila i plovila, naoružanju i posebnoj opremi koji se upotrebljavaju za vršenje policijskih poslova.

Na ovaj način će, kako su tada objasnili iz MUP-a, policijski službenici na određenoj opremi, to jeste zaštitnoj kacigi, štitovima i zaštitnim sredstvima, balističkim prslucima i balističkim kacigama, imati natpis od kombinacije slova i/ ili brojeva koji služi za identifikaciju policijskog službenika. Dopune ove uredbe preporučene su i podržane i od strane Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

“Uvođenjem oznaka na posebnoj opremi policijskih službenika nastavlja se proces uspostavljanja nove policijske kulture, koja će unaprijediti policijski integritet i odgovornost, te omogućiti efikasan nadzor i istrage”, ističu u MUP-u.

Crna Gora u potpunosti sijedi pozitivnu evropsku praksu

Zeković smatra da je svaka evropska država koja se zasniva na vladini prava dužna, u svakoj situaciji, da obezbijedi zabranu mučenja i svih drugih zlostavljanja, ponižavajućih i nečovječnih postupaka i da štiti fizički integritet i dostojanstvo svakog građanina.

“Crna Gora ovim aktivnostima u potpunosti slijedi pozitivnu evropsku praksu. Suština je u tome da se kroz slovno-numeričke oznake, kojima se ne dovodi u pitanje identitet i bezbjednost službenika zbog njihovog učešća u osjetljivim i rizičnim operacijama, uspostavi takva policijska kultura koja ne toleriše nedopustivu i protivzakonitu solidarnost i odsustvo odgovornosti. Poenta evropske prakse je da se istakne individualna odgovornostsvakog postupajućeg policijskog službenika. Na uniformama i opremi službenika policije, zavisno od situacije u kojoj postupaju, nalazi se odgovarajuća identifikacija natpis sačinjen od slovne i brojne kombinacije koji omogućava njegovu kasniju identifikaciju ukoliko postoje primjedbe na njegov rad ili prekomjernu upotrebu sredstva prinude. Službenici policije koji ne djeluju sa integritetom ne mogu računati na povjerenje zajednice u čijoj su službi. Na to ukazuje i izvještaj Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni i postupak (CPT) koji je objavljen 2019. godine”, kazao je Zeković.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније