Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 03. 2020. 14:45 >> 14:47

INSTITUT ALTERNATIVA

Samo tri ministarstva najavila planirane javne rasprave

Samo pet ministarstva je ispunilo zakonsku obavezu objave programa rada, dok su samo tri objavila spisak akata koji će biti na javnoj raspravi ove godine, sapštio je Institut Alternativa (IA).

Iz IA ističu da se Vlada i ministarstva iz godine u godinu ne popravljaju u stvaranju uslova za učešće javnosti u kreiraju javnih politika u Crnoj Gori.

"Najprije je Vlada, na sjednici održanoj 6. februara, utvrdila Program rada za ovu godinu. Taj dokument ni ove godine nije pripremljen transparentno i participativno, iako Institut alternativa (IA) već godinama daje preporuku da ovaj najvažniji akt za određivanje prioriteta rada Vlade treba da bude otvoren za sugestije javnosti. Konsultacije bi trebalo organizovati najkasnije u decembru za svaku narednu godinu i prikupiti ideje građana/ki o čemu bi Vlada trebalo da se posveti u predstojećoj godini", kazali siu iz IA.

Oni tvrde da je nemoguće uticati na prioritete rada Vlade a sa planovima i obavezama ministarstava nije moguće ni blagovremeno upoznati.

Ističu da je na današnji dan (6. mart), od 17 ministarstava, svega pet objavilo Program rada za ovu godinu u skladu sa obavezom iz Zakona o državnoj upravi.

"To su učinili Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo pravde, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok je Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo trogodišnji program rada koji se odnosi na 2019-2021, u oktobru 2019. godine", navodi se u saopštenju.

Prema ocjenama IA, situacija je još lošija kada je u pitanju spisak zakona i strategija koji će biti na javnoj raspravi tokom ove godine.

"Spiskove su do današnjeg dana objavila samo tri ministarstva - Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo pravde", kazali su iz IA.

Podsjećaju da je uredbom koja uređuje sprovođenje javnih rasprava propisana obaveza ministarstava da na svojoj internet stranici i portalu e-uprave, u roku od 15 dana od dana donošenja godišnjeg programa rada, objave spisak zakona i strategija o kojima će u njihovoj pripremi sprovesti javnu raspravu, kratko objašnjenje potrebe za donošenjem zakona ili strategije i druge informacije od značaja za pripremu zakona, odnosno strategije.

"Sve navedeno ukazuje na nezainteresovanost ministarstava da omoguće javnosti da pruži kvalitetan doprinos u kreiraju politika koje su od važnosti za život svih građana i građanki. Prvi preduslov za konsultovanje javnosti je planiranje i obavještavanje javnosti o prioritetima i obavezama. Kada još uzmemo u obzir masovna odbijanja svih pristiglih komentara zainteresovane javnosti, jasno je zašto iz godine u godinu motivisanost građana da se uključe u javne rasprave opada", zaključuje se u saopštenju IA.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније