Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2020. 14:59   >>  14:58 1

AEM IZNENAĐEN

"Nije prirodno da CDT distribuira netačne informacije"

Evropska komisija je u Izvještaju o progresu Crne Gore iz 2019. prepoznala nepristrasan rad Agencije pa je konstatovala da Agencija nastavlja da profesionalno sprovodi svoja ovlašćenja, navodi uz reagovanju Agencija za elektronske medije (AEM).

Kako navode, AEM je iznenađena da već drugi put u roku od mjesec dana Centar za demokratsku tranziciju (CDT) iznosi niz neistina i prozvoljnih tvrdnji na račun rada Agencije, a koje imaju za cilj da diskredituju rad ove institucije.

Podsjećaju da je u tekstu, koji je juče objavljen, izrečeno, kako navode, nekoliko konstatacija o Agenciji bez ikakvog utemeljenja i osnova.

"Agencija za elektronske medije (AEM) ne uspijeva da ostvari nezavisnost, nepristrasnost i neselektivnost u radu, smatraju naši eksperti, a problem političkog miješanja u rad ove institucije prepoznala je i Evropska komisija" piše između ostaloga u "izvještaju CDT-a".

Ističu da autori nijesu ničim obrazložili takve klevetničke tvrdnje, niti su naveli koji su to experti koji to "smatraju".

"Evropska komisija je u Izvještaju o progresu Crne Gore iz 2019. prepoznala nepristrasan rad Agencije pa je konstatovala da Agencija nastavlja da profesionalno sprovodi svoja ovlašćenja. U Izvještaju Evropske komisije nema prigovora na nezavisnost, nepristrasnost i neselektivnost u radu Agencije, ali jesu iznešene ocjene da je nastavljeno političko miješanje u rad Agencije i izražena zabrinutost povodom razrješenja jednog člana Savjeta", navode u saopštenju.

Tvrde da su neosnovani navodi CDT-a da je Agencija neadekvatno reagovala u prethodnom periodu, u slučaju emitovanja sadržaja, kako oni kažu, "iz regionalnih medijskih kuća koji predstavljaju govor mržnje ili opasnost po nacionalnu bezbijednost".

"Nedavna odluka da se privremeno ograniči reemitovanje određenih programskih sadržaja pojedinih emitera iz Srbije je rezultat višemjesečnog rada Agencije, a ne posljedica reakcije civilnog sektora. Takođe nam nije poznato da je bilo ko iz civilnog sektora reagovao prije pokretanja procedure u Agenciji tim povodom", dodaju u saopštenju.

Ističu da je Agencija uvijek i u svakom slučaju, kada je uočeno da je došlo do kršenja standarda, pokretala postupak.

"Takav slučaj je bio i u jaunaru prošle godine kada je upućena inicijativa Regulatornom tijelu za elektronske medije u Srbiji da pokrene proceduru i utvrdi odgovornost emitera tv programa. Nakon ove inicijative nije bilo potrebe za nastavkom procedure. Sa druge strane, Agencija do sada nije dobila ni jedan prigovor po tom osnovu", dodaju u saopštenju.

Agencija, kako navode, kategorički odbija sve iznešene navode CDT-a.

"Nije prirodno da nevladina organizacija, koja se bori protiv objavljivanja lažnih vijesti, istovremeno distribuira netačne informacije", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније